[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/09\/62150668-michelin.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/09\/100x73\/62150668-michelin.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/09\/62150668-michelin.jpg","size":"71.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Tri hrvatska restorana dobila prestižne Michelinove zvjezdice

Mnogi restorani širom Hrvatske su napeto pratili vijesti iz Michelina u iščekivanju novih zvjezdica globalno značajnoj i najpriznatijeg vodiča za restorane.

Na spisku za 2021. Godinu, Hrvatska je bogatija za čak tri restorana ovjenčanih priznanjem gurmana, i to: Nebo u Rijeci, Alfred Keller u Malom Lošinju, te Amici u Rovinj, koji imaju po jednu zvijezdicu.

Chefu Deniju Srdoču, ovo je druga zvjezdica u karijeri, a zaradio je u restoranu Draga di Lovrana.

- Osjećaj je jednak kao i prvi put - kaže Srdoč prisjećajući se 2019., kada su mu javili da je Draga di Lovrana nositelj zvjezdice. I tada je kao i danas bio pun emocija.

- Tim je to zaslužio. Radimo puno i zato je prekrasan osjećaj dobiti takvo priznanje. Nazdravili smo šampanjcem, a proslavit ćemo na slobodan dan - dodaje Deni.

Agli Amici Grand Parka Hotela Rovinj restoran je koji potpisuje Emanuele Scarello koji sa porodicom već generacijama vodi restoran Agli Amici u mjestu Godia, Udine i koji krase 2 Michelinove zvjezdice.

- Oduševljeni smo, zabili smo gol! – kroz smijeh je kazao chef Emanuele Scarello i dodaje kako je Michelinova zvjezdica u Rovinju rezultat rada čitavog tim.

- Jedinstveno mjesto, profinjeno i elegantno, koje se smjestilo na prekrasnom prostoru između Grand Park Hotela Rovinj i Marine i s čije se slikovite terase pruža izravan pogled na more. Ovdje kuhinja priča jezikom teritorija Istre i Furlanije-Julijske Krajine, koji se prožima kroz tri degustacijska jelovnika koja je osmislio chef Emanuele Scarello: Godia, Istra i Rovinj. Tri putanje koje prenose istu gastronomsku misao vodilju održivosti, strasti i istraživanja restorana Agli Amici -  naglašavaju u Maistri.

Restoran Alfred Keller smješten u vrhunskom Boutique Hotelu Alhambri, od ove je godine pod vodstvom mladog austrijskog chefa Michaela Gollenza.

- Oduševljeni smo najnovijim priznanjem za restaurant Alfred Keller, Michelinovom zvjezdicom koju svi priželjkuju. To je nagrada chefu Michaelu Gollenzu, kao i svim zaposlenim restorana Alfred Keller, za predani rad i posvećenost ispunjavanju želja najprobirljivijih gostiju, ali i potvrda kako se Boutique Hotel Alhambra, zbog svoje snažne gastronomske i vinske ponude, pretvara u jedno od središta gurmanskih dešavanja u Europi - izjavila je Andrea Glavan, direktorica Boutique Hotela Alhambra.

Jelovnik koji se kontinuirano mijenja zasnovan je na održivoj nabavi i lokalnom uzgoju namirnica te gostima predstavlja okuse u njihovoj čistoj esenciji, upotrebom isključivo najsvježijih sastojaka s otoka Lošinja i iz najbliže okolice. Kuhinja u Alfredu Kelleru osmišljena je kako bi prikazala čistoću svakog proizvoda, majstorsku tehniku te viziju chefa Michaela Gollenza.

Još jedan restoran brenda Lošinj Hotels & Villas dobio je priznanje – restoran Matsunoki nagrađen je Michelinovim tanjirom, priznanjem koje ukazuje da je na dobrom putu da i ovaj restoran dobije Michelinovu zvjezdicu.

Restoranima Boškinac (Novalja) i LD Terrace (Korčula) prošle je godine u veljači dodijeljena jedna Michelinova zvjezdica, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb) i Draga di Lovrana (Lovran) zadržali svoje zvjezdice.

Bib Gourmand, koji je sjajan pokazatelj gdje se može dobro pojesti uz pristupačne cijene, dodjeljuje se restoranima od 1997. godine. Preduvjet da restoran može dobiti to Michelinovo priznanje je da jelovnik kojeg čine predjelo, glavno jelo i desert ne košta više od 250 kuna, odnosno 280 kuna u skupljim gradovima, kao što je Pariz.

Ime priznanja proizlazi iz imena Michelinove prepoznatljive maskote i simbola kompanije, Bibenduma, odnosno Biba.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!