[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/01\/thermometer-in-burkina-faso-showing-high-temperature-2009.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/01\/100x73\/thermometer-in-burkina-faso-showing-high-temperature-2009.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/01\/thermometer-in-burkina-faso-showing-high-temperature-2009.jpg","size":"137.97","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Toplotni val u Sredozemnom moru prijeti ekosistemima

Ekstremna vrućina proteklih sedmica uzrokovala je šumske požare i dovela do hiljade smrti širom Europe, no visoke temperature ne štete samo životu na kopnu.

Topliji zrak zajedno s promjenjivim morskim strujama i stabilnom površinom mora ugrijao je obalne mediteranske vode za nekoliko stepeni iznad prosječne temperature koja iznosi između 24 i 26 stepena u ovo doba godine.

More između španskih Baleara i italijanske obale je 5 stepeni toplije nego u isto vrijeme prošle godine, objavila je u petak špansaka meteorološka agencija AMET, upozorivši da će temperature oko španske obale biti za 3 do 4 stepena više najmanje do sredine augusta.

Vlasti u Cabo de Gati, na jugoistoku zemlje, javile su kako je tamo u ponedjeljak zabilježena najviša temperatura mora u posljednjih deset godina – 28 stepeni.

Morski toplinski valovi, daleko manje istraženi nego oni kopneni, sve su češći zbog klimatskih promjena te stvaraju dodatni pritisak na ekosisteme već pogođene pretjeranim izlovom ribe i zagađenjem plastikom.

Okeanolog Jean-Pierre Gattuso rekao je za Reuters da je temperatura mora u blizini francuskog grada Nice 25. jula iznosila 29.2 stepeni, što je za 3.5 stepena više nego istoga dana prošle godine.

- Ovo je apsolutni rekord od najmanje 1994., a vrlo vjerojatno i prije toga -  kazao je.

- Okeani i mora su neka vrsta spužve za toplotu - objašnjava Gattuso.

Morski toplinski valovi pogađali su Mediteran i od 2015. do 2019., dovodeći do nestanka morskog života, navodi studija španskog instituta za maritimne znanosti.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!