[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/l-ac0ba8095cd9130af10085f05870054f.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/100x73\/l-ac0ba8095cd9130af10085f05870054f.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/l-ac0ba8095cd9130af10085f05870054f.jpg","size":"72.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield izjavila je u srijedu da nije vidjela rezoluciju UN-a koja preporučuje da Palestinske vlasti postanu punopravni članica UN-a koja bi pomogla u dvodržavnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba.

Thomas-Greenfield je to izjavila na konferenciji za novinare u Seulu, nakon što je upitana da li su Sjedinjene Države otvorene da priznaju zahtjev Palestinskih vlasti za punopravno članstvo u UN-u.

- Ne vidimo da će nas donošenje rezolucije u Vijeću sigurnosti nužno dovesti do mjesta gdje možemo pronaći dvodržavno rješenje i napredovati - kazala je Thomas-Greenfield.

Naglasila je da je američki predsjednik Joe Biden kategorički izjaviao da Washington podržava dvodržavno rješenje i da radi na terenu kako bi se ono što prije uspostavilo.

Očekuje se da će Palestinske vlasti podstaknuti 15-člano Vijeće sigurnosti da već u četvrtak glasa o nacrtu rezolucije u kojoj se preporučuje da postane punopravni član Svjetske organizacije, saopćile su diplomate. Članica Vijeća sigurnosti, Alžir, proslijedla je nacrt teksta u utorak navečer, prenosi Reuters.

Komitet Vijeća sigurnosti UN-a koji je razmatrao aplikaciju "nije mogao dati jednoglasnu preporuku" o tome da li ispunjava kriterije, navodi se u izvještaju odbora koji je u utorak vidio Reuters.

Zahtjev za punopravno članstvo u UN-u mora odobriti Vijeće sigurnosti - gdje Sjedinjene Države mogu staviti veto – a zatim najmanje dvije trećine Generalne skupštine od 193 člana.

Mali napredak je postignut u postizanju palestinske državnosti od potpisivanja sporazuma u Oslu između Izraela i Palestinske vlasti početkom 1990-ih.

Među preprekama je i širenje izraelskih naselja, a izraelski ambasador u UN-u Gilad Erdan rekao je da palestinske vlasti nisu ispunile tražene kriterije za državnost.

Palestinske vlasti, na čelu s predsjednikom Mahmoudom Abbasom, imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali i izraelski su partner Sporazuma iz Osla. Hamas je 2007. zbacio Palestinske vlasti s vlasti u Pojasu Gaze.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!