[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/22\/biciklo-ilustracija-tocak-guma.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/22\/100x73\/biciklo-ilustracija-tocak-guma.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/22\/biciklo-ilustracija-tocak-guma.jpg","size":"75.73","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Tehnoglija neprobušivih guma počinje sa primjenom i na Zemlji

Kada je nasa počela razvijati svoja svemirska vozila za istraživanje Mjeseca i Marsa, popupalrno zvane rovere, jedan od glavnih problema koje je trebalo riješiti bilo je kako spriječiti da se guma na točju probuši i tako onesposobi skupocjeno vozilo, te zaustavi više stotina miliona dolara vrijednu misiju. Sa vremenom, stručnjaci iz NASA-e su razvili metalno vlakno koje bi bilo moguće isplesti u svojevrsnu gumu koju je nemoguće probušiti.

U njihovoj laboratoriji je dokazano da točak koji nije probušiv, postaje stvar realnosti. 

Obično, svemirska tehnologija kad tad, počinje da se primjenjuje na Zemlji, pa tako i ova. Američka kompanija Smart Tire Company, odlučila je iskoristiti tehnoligiju neprobušive gume i stvoriti jedinstven, gotovo svemirski, biciklo MELTM. Ovo jedinstveno biciklo je opremljeno guama od lake slitine koja je elastična kao što je guma, ali snažna kao titanijum. Bez obzira na to, po kakvom se terenu biciklo kreće, neće promijeniti oblik, a istovremeno je 30 puta izdržljivija od čelika. 

Iz Smart Tire Company ističu kako su gume spoj vrhunske tehnologije i ekologije, jer neće zagađivati okoliš, a istovremeno će ispuniti sva očekivanja i najzahtjevnihih biciklista.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!