[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/21\/zorantegeltijaamer.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/21\/100x73\/zorantegeltijaamer.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/21\/zorantegeltijaamer.jpg","size":"52.12","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Tegeltija jedno potpisao, drugo kaže: VM BiH ipak treba donijeti posebnu odluku o sredstvima MMF-a

Ni na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije donesena potrebna odluka o raspodjeli sredstava od MMF-a 641 milion KM koji su prije skoro mjesec uplaćena na račun Centralne banke BiH. 

Iako su nakon jučerašnjih sastanaka glavni akteri predsjednici SDA, HDZ BiH i SNSD-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik istakli da je potreban dogovor u Vijeću ministara kako bi se sredstva rasporedila, danas od predsjedavajućeg Vijeća ministara potpuno suprotna izjava.

“Vijeće ministara nema potrebu da razmatra raspodjelu sredstava MMF-a i Vijeće ministara završilo je sve što je bilo potrebno u vezi s tim”, kazao je Tegeltija. 

No, Tegeltiju demantuje Odluka koju je potpisao 23. aprila i koja je objavljena u Službenom listu broj 26/20. 

U članu 2. Odluke navodi se da će sredstva od MMF-a biti povučena na osnovu Promisorne note posebnom odlukom Vijeća ministara BiH shodno potpisanom Pismu namjere. 

Upravo se oko te posebne odluke lome politička koplja koja su dovela do potpune blokade u koju Čović i Dodik pokušavaju uvući i Centralnu banku BiH. 

Problem je nastao u raspodjeli između kantona u Federaciji BiH, a kako je kazao Izetbegović “SDA insistira na tome da se mora poštovati Ustav, da ne može Vijeće ministara narediti Federaciji kako će izvršiti unutarnju distribuciju”.

“Ne može unositi kantone u odluke Vijeća ministara. Na kraju krajeva Federacija može potpuno da ignoriše to”, kazao je Izetbegović nakon sinoćnjeg sastanka sa Čovićem, i ambasadorima SAD-a i EU Ericom Nelsonom i Johannom Sattlerom.

U Centralnu banku BiH jeste upućena Promisorna nota, ali ne i posebna odluka koja treba pratiti Pismo namjere prema MMF-u.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!