[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/24\/211022tanovic-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/24\/100x73\/211022tanovic-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/24\/211022tanovic-markica.jpg","size":"78.97","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Tanović: Ovo je zasigurno moja najbolja sezona do sada

Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Tanović završila je sezonu na osmom mjestu Svjetske biciklističke federacije.

Tanović je u razgovoru za Fenu kazala da je ovo zasigurno njena najbolja sezona do sada, najprije radi toga što je prvi put uspjela da osvoji dvije medalje sa Svjetskog kupa u istoriji biciklizma u BiH, dva druga mjesta, oba u Francuskoj.

- To je za mene zaista nešto ogromno, nešto što nisam mogla ni da zamislim prije ove sezone, a kamoli prije par godina. Šesti put sam osvojila titulu balkanske prvakinje, šesnaesti put titulu državne prvakinje, šest medalja Svjetske biciklističke federacije, što je najviše ikada medalja u jednoj sezoni, tako da je ovo zasigurno bila jedna jako uspješna sezona - navela je Tanović.

Kaže da je na samom početku sezone imala problema s alergijom, imala je otežano disanje, i radi toga su rezultati izostali. To je, kaže, razlog zbog kojeg nije bila među prvih deset biciklistkinja svijeta.

- Međutim, moram se zahvaliti treneru Amaru Njemčeviću na velikom strpljenju i profesionalnosti, jer je uspio u narednih par mjeseci da me vrati u tu formu koja je na jednom svjetskom nivou i da se takmičim na svjetskom nivou, što je zaista teško nakon tih poteškoća, jer smo imali ograničene resurse za trening - kazala je Tanović.       

Po njenim riječima, imala je desetak dana odmora. Pripreme za narednu sezonu počinju krajem ove sedmice, a prve utrke su već krajem januara i početkom februara.

- Vozit ću dvije etapne utrke od kojih će jedna biti četverodnevna utrka Svjetskog kupa. Naredne sezone se nadamo da ćemo uspjeti da nastupimo na svim svjetskim kupovima, najviše zato što mogu imati bolji plasman, to sam pokazala i sa dva druga mjesta na Svjetskom kupu. Ako budem vozila sve utrke svjetskog kupa zaista osvojiti jedno od prva tri mjesta u generalnom poretku bi bilo nešto nevjerovatno – ističe ova mlada uspješna sportistkinja.

Po njenim riječima, gledajući rezultate iz ove sezone, osvajanje medalje na svjetskom i evropskom prvenstvu i plasman među prve tri biciklistkinje svijeta bi bilo nešto izazovno, ali također i realno.    

Kaže da trenutno ima podršku kantonalnog i federalnog ministarstva kulture i sporta i Olimpijskog komiteta. Međutim, napominje da je ta podrška došla malo kasno. Voljela bi, kaže, kada bi ona postojala od početka karijere svakog sportiste, kada su sprotisti još mladi, i kada bi ona bila sistemski uređena.

Napominje da je nedavno imala razgovor u Kantonalnom ministarstvu kulture i sporta, te da je u pripremi zakon koji će na sistemski način da riješi finansiranje mladih sportista i sportistkinja, ali i poznatih sportskih klubova.

- Tako da stvari definitivno idu u jednom pozitivnom smjeru - smatra Tanović.

Budući da je tri puta do sada bila u užem izboru za sportistkinju godine Bosne i Hercegovine, kaže da bi to za nju to bilo jedno ogromno priznanje.

- Jasno je da ja kao osma biciklistkinja svijeta imam mnogo priznanja, ali najteže je dobiti priznanje u BiH i ta priznanja su obično i najznačajnija. Naravno da bih voljela, ali svjesna sam, također, da sam u konkurenciji sa još mnogo vrhunskih sportistkinja i da je ova godina bila jako uspješna za sportistkinje u BiH. Tako da imam velike želje i nadam se iskreno da će se ove godine i ostvariti - zaključila je Tanović.                       

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!