[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/06\/vuk-draskovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/06\/100x73\/vuk-draskovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/06\/vuk-draskovic.jpg","size":"51.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Talibanizacija pravoslavlja: Vuk Drašković o dešavanjima na Cetinju

Ustoličenje mitropolita crnogorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju i dalje izaziva reakcije. Svojevrsni desant, odnosno dolazak helikopterom Janikija i patrijarha Porfirija na Cetinje na svoj britak način prokomentarisao je i srbijanski  političar i književnik Vuk Drašković.

Na početku svoje kolumne za portal Antenam.net pita se kako je moguće da je ustoličenje, odnosno "hitrotonisanje jednog popa" postalo državno, nacionalno i sudbonosno pitanje, oko kojeg svi lome koplja, od predsjednika država, preko premijera i ministara, do horoskpdžija i vračara. Ovakav način ustoličenja jednog mitropolita Drašković naziva talibanizacijom pravoslavlja.

- Vladike propovedaju protiv drugih vera i nacija, koji su nam narodi zaštitnici, a koji dušmani, gde su, gde moraju biti državne međe. Juče Velike Srbije, danas Srpskog sveta. Samo srpskog. Najava reprize strašnih devedesetih. Pamtimo li kako je bilo: popovi, pa topovi, pa lopovi?!, pita Drašković u svojoj kolumni.

Napominje kako su Cetinjani u subotu poslali jasnu poruku, a to je stop kleronacizmu, negiranju Crne Gore, otimanju crkava i manastira.

- Ne može, kažu Cetinjani, u njihovom, crnogorskom manastiru, duhovnom temelju države Crne Gore, biti hirotonisan nijedan vladika koji propoveda da Crnogorci nisu narod, nego kopilad, izrodi, ustaše, pečurke posle kiše koje će da nestanu.

I da nijedna crkva u Crnoj Gori, pa ni Cetinjski manastir, nije crnogorska. Nema hirotonisanja u Cetinjskom manastiru za bilo koga ko seje mržnju i zlu kob po Crnoj Gori, okrećući oca protiv sina, brata protiv brata, Srbina protiv Crnogorca, dodaje Drašković.

Napominje kako je kroz istoriju i Srbima i Crnogorcima u Crnoj Gori matična država bila upravo Crna Gora. Čak i kada su i Srbija i Crna Gora bile pod okupacijom, Cetinje je bilo slobodno, podsjeća Drašković. Čak su, prema njegovim riječima, i crkve koje su gradili u Crnoj Gori bile drugačije, specifičnog izgleda.

- Poseban je izgled tih crkava i manastira koje su gradili Crnogorci. Sve one, kao i Cetinjski manastir, zidane su od kamena, kao da su vojničke kasarne, sa prozorima i posebnim otvorima nalik puškarnicama. I služile su, često, kao ratna uporišta. U te crkve i manastire, Crnogorci su, pred bitke, ulazili pod oružjem, a pričešće su uzimali svojim mačevima i sabljama. Nikad Turci nisu ušli na Cetinje. I silni serasker Omerpaša Latas zaustavljen je pred tim gradom, napominje Drašković.

Na kraju kolumne podsjetio je na jedan istorijski događaj, koji opisuje slobodarsku tradiciju Cetinja.

- Koliko ima do Cetinja?, pitali su, priča se, Napoleonovi poklisari u Kotoru, gde ih je dočekao, vladiku Petra I Petrovića Njegoša.

"Prijatelju je potrebno nekolike ure oda, a neprijatelj tamo ne može doći nikada", odgovorio im je, piše Drašković za Antenam.net portal prenosi Oslobodjenje.

(Foto: Printscreen)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!