[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/20\/agencija-za-statistiku-popis.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/20\/100x73\/agencija-za-statistiku-popis.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/20\/agencija-za-statistiku-popis.jpg","size":"76.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Svjetski dan statistike - Povezivanje svijeta podacima kojima možemo vjerovati

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Federalnim zavodom za statistiku i Republičkim zavodom za statistiku RS, pridružuje se globalnoj inicijativi Statističke komisije Ujedinjenih nacija u obilježavanju 20. oktobra, Svjetskog dana statistike, s ciljem da se i na taj način naglasi važnost službene statistike.

Prvi Svjetski dan statistike obilježen je 2010. godine, a u julu 2015. godine, Generalna skupština UN je usvojila rezoluciju 69/282 kojom je odlučeno da se 20. oktobar, svakih pet godina, obilježava kao Svjetski dan statistike.

Ovogodišnji, treći po redu, Svjetski dan statistike obilježava se u cijelom svijetu pod sloganom „Povezivanje svijeta podacima kojima možemo vjerovati“.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za statistiku BiH Vesna Ćužić čestitala je Svjetski dan statistike svim statističarima, dobavljačima i korisnicima statističkih podataka i naglasila da je cilj i misija Agencije za statistiku BiH pružanje pouzdanih, kvalitetnih, razumljivih, blagovremenih i sveobuhvatnih statističkih podataka primjenom evropskih i međunarodnih standarda, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!