[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/respiratori1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/100x73\/respiratori1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/respiratori1.jpg","size":"92.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Svjedokinja u slučaju "Respiratori": Ponude Hodžića nisu imale nikakav poseban tretman

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori" u kojem su optuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrna malina" Fikret Hodžić koji je za potrebe Federacije u vrijeme pandemije koronavirusa nabavio sporne respiratore.

Svjedokinja koja radi u Uredu premijera Federacije na administrativno-tehničkim poslovima, Bahra Džaka završila je svjedočenje, direktno i unakrsno ispitivanje tužioca i odbrane.

Odbrana je u nastavku glavnog pretresa u fazi saslušanja svjedoka iznijela dokaze koji se tiču dva pisma namjere te mailove i viber prepisku.

Tokom direktnog ispitivanja odbrane, svjedokinja Džaka ponovila je da ne zna ništa o spominjanoj ponudi 'Kanada' te da pretpostavlja da je taj dokument na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu upućen greškom.

- Koverta nije otišla greškom, već samo papir. Premijer mi je dao da pošaljem kovertu na KCUS, ali kad me kasnije pitao gdje je ponuda 'Kanada', pretpostavili smo da je otišla greškom – kazala je.

Također je istakla da je u okviru svog posla pisala pisma namjere, kojima se samo iskazuju potrebe i koji nemaju pravne posljedice te da je takva pisma pisala i za bivšeg premijera FBiH Nermina Nikšića, zatim za premijera Fadila Novalića u vezi Bloka 7 TE Tuzla i gasa.

Za prvo pismo namjere za nabavku respiratora, svjedokinja je kazala da je od Hodžića dobila mail u kojem se navodi da mu je potrebno pismo namjere te da joj je poslao urnek pisma iz Srbije na engleskom jeziku.

- Pismo iz Srbije sam poslala na prijevod, jer je bio na engleskom jeziku i kolegica Almedina Mešanović i ja smo sačinile nekoliko rečenica. Greškom smo napisale 200, pa smo ispravili na 100. Ne sjećam se ko mi je rekao da to ispravim, mislim da je bio premijer Novalić. Radilo se o respiratorima HCVE003 - istakla je.

Nakon što je ispravila količinu, kazala je da je pismo sa memorandumom poslala na prijevod, skeniranje, potpisivanje te da je mail poslala Hodžiću. Naglasila je da to pismo nije potpisao premijer, već da je stavila faksimil.

Na pitanje odbrane o frekvenciji sastajanja Novalića i Solaka, svjedokinja je kazala da ona ne boravi na poslu 24 sata te da misli da su se sastajali jednom u nekoliko dana.

Za drugo pismo namjere kazala je da ga je dobila od vanjskog konsultanta za odnose s javnošću Zorana Blagojevića sredinom aprila prošle godine.

- Proslijedio mi je mail u kojem je bio nacrt pisma namjere, kojeg je trebalo prevesti, dodati memorandum te ga dati premijeru Novaliću na potpis. Svi elementi koji su bili u pismu namjere su i potpisani, među kojima je nabavka respiratora ACM812A - kazala je.

Svjedokinja Džaka je istakla da je bilo nekoliko grešaka u pismu, da se ne sjeća svih, osim da se pismo odnosilo na državu BiH i Vijeće ministara, a ne na FBiH i Vladu FBiH, što je i ispravila.

Dodala je da je premijera Novalića izvela sa sastanka da potpiše pismo namjere te da ga je potpisao 'na brzinu i da je stajao dok ga je potpisivao'.

Odbrana je također kao dokaz predočila prepisku između svjedokinje i premijera Novalića 16. maja u kojoj premijer tvrdi da nije znao za ponudu respiratora 812A.

- Molim te provjeri, jer sam iz medija saznao za 812A - navodi se u poruci koju je premijer uputio svjedokinji.

U daljnjoj prepiski, ona je kazala da ga je upozorila da je druga šifra te ga podsjetila da je to bilo u drugoj polovini aprila.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja je na pitanje advokatice Vasvije Viddović kazala da joj je telefon sa dokazima oduzet nekoliko dana nakon ispitivanja.  

Odgovarajući na pitanja, kazala je da u tom periodu nisu svi dolazili na posao, da je bilo reducirano radno vrijeme, da su strogo vodili računa o ličnim kontaktima te da su radili poslove koje su mogle raditi i druge službe u Vladi FBiH.  

Kazala je da od premijera nije dobila nikakve instrukcije kako da postupa s ponudama, osim da ih pošalje Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

- Sa svim ponudama sam isto postupala. Ponude Fikreta Hodžića nisu imale nikakav poseban tretman niti je premijer to tražio - istakla je.

Odgovarajući na pitanja advokatice Vidović, svjedokinja je kazala da premijer taj dan kad je potpisao drugo pismo, nije imao vremena da ga pročita te da je iz prepiske jasno da nije upućen u nabavku respiratora 812A.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 16. april kada će tužioci ispitati svjedokinju Aidu Čorbek te neke službenike i doktore Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Novalića, Solaka i Hodžića optužnica tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. 

Oni su optuženi i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsificiranje ili uništavanje. 

Ministrica Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!