[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/11\/2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/11\/100x73\/2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/11\/2.jpg","size":"132.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

SVI STE POZVANI: KJP “ZOI84” organizuje akciju čišćenja Bjelašnice I Igmana

U organizaciji KJP “ZOI84” Olimpijskog centra Sarajevo, Inicijative za Bjelašnicu i Igman, Ski Saveza BiH i magazina BHsportlife 12.06. će se održati u nizu akcija, najveća akcija ski staza, parkinga i zelenih površina na području Babin Do i Malo polje. Akciju su podržali općina Trnovo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Skijaški savez Bosne i hercegovine, Franck, El Tarik Oil, Hotel-Han, restoran Benetton, Ekopak, voda OAZA, MBA centar, NLB banka, KJKP Rad, KJKP Park, KJP Sarajevo-šume i Vlada Kantona Sarajevo.  

U akciji će aktivno učestvovati i veliki broj skijaša i bordera ski i snowboard klubova iz Kantona Sarajevo, uposlenici Olimpijskog centra Sarajevo, općine Trnovo, članovi inicijatve za Bjelašnicu i Igman, novinari magazina BHsportlife, mladi skijaši i borderi, predstavnici ski škola kao i veći broj volontera. 

Akcija počinje 12.6. u 10:00 na lokaciji ispred restorana Benetton gdje će učesnici akcije dobiti zaštitnu opremu i vrećice, te u skladu sa Covid mjerama bez zadržavanja i okupljanja krenuti u čišćenje terena na unaprijed rasporođene mikrolokacije. Napominjemo da je sav kabasti otpad na Bjelašici i Igmanu planiran za odvlačenje 10.06 I 11.06. u organizaciji ZOI-a, KJKP Rad i Kantona Sarajevo i prebacuje se na deponiju tako da će subotnja akcija biti završna faza proljetnog čiščenja olimpijskih ljepotica Bjelašnice i Igmana. U mjesecu maju smo organizovali nekoliko manjih akcija čiščenja u rejonu izletišta Javorov Do i staze prema istom kao i potez od Bijelih Voda do kružnog toka u Babinom Dolu. Protekli vikend simbolično je obilježen i Dan zaštite okoliša, akcijom čišćenja i edukativnim sadržajem usmjerenom ka podizanju svijesti o zaštiti jedinstvene prašume Ravna vala koja se nalazi između Igmana i Bjelašnice.

KJP ZOI'84 Olimpijski centar Sarajevo kao jedan od organizatora akcije za sve posjetioce obezbjediće besplatan parking na Bjelašnici i Igmanu. Svi učesnici akcije čišćenja u periodu od 13:00 - 15:00 imaće priliku da dožive prirodnu ljepotu Bjelašnice besplatnom uslugom panoramskog razgledanje ove olimpijske ljepotice, poručuju iz ZOI-a.

Ovom akcijom Ski centar Bjelašnica i Igman otvara ljetnu turističku sezonu. U proteklim sedmicama za sve ljubitelje prirode iz naše domovine, cijena usluge pojedinačnog panoramskog razgledanja olimpijskih planina je smanjena na iznose od 5 KM za djecu i 6 KM za odrasle. U ponudi od ove godine postoji i paket usluge panoramskog razgledanja za sve domaće turiste po cijenama od 8 KM za djecu i 10 KM za odrasle. Paket panoramskog razgledanja podrazumjeva posebnu avanturu uživanja u pogledu na Bosanskohercegovačke krajolike iz perspektive šestosjede žičare na Bjelašnici i dvosjeda na Malom polju.

KJP “ZOI’84” OCS u slučaju ove usluge korisnicima pruža besplatan parking na drugoj olimpijskoj planini. Dakle ako na Igmanu platite parking vikendom uz uslugu paketnog panoramskog, oslobođeni ste plaćanja usluge parkinga na Bjelašnici i obrnuto. Radnim danima restoran Beneton korisnicima usluga panoramskog razgledanja na Bjelašnici, koji dođu prije drugih da uživaju u svojoj najdražoj planini, poklanja besplatnu kafu. Ljetna šema radnog vremena Ski centra je od 10:00 – 17:00 svakim danom.

U akciji aktivnu ulogu je uzeo i sam Vučko, te ovim putem poziva građane svih uzrasta, dobre volje da mu se pridruže. Vučko apeluje na sve građane, turiste i posjetioce Ski centra Bjelašnica i Igman da vode računa o odlaganju smeća I otpada kako bi naša okolina bila čista i zdrava.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!