[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/11\/01\/svedska-mafija.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/11\/01\/100x73\/svedska-mafija.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/11\/01\/svedska-mafija.png","size":"574.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Švedski mediji o ubistvu u Sarajevu: Krvavi rat unutar kriminalne mreže “Foxtrot”

Ubistvo švedskog državljanina u Sarajevu udarna je vijest na portalima u Švedskoj. 

Ubistvo se dogodilo sinoć u sarajevskom naselju Stup, na lice mjesta su došle dvije maskirane osobe sa sportskim torbama u kojim se nalazilo automatsko oružje. 

Prema informacijama Expressena, pucnjava je povezana sa sukobom unutar kriminalne mreže Foxtrot, koja je u središtu kontinuiranog vala nasilja u Stockholmu i Uppsali.

Aftonbladet se obratio Ministarstvu vanjskih poslova Švedske, koje još ne može potvrditi informaciju.

“Ministarstvo vanjskih poslova primilo je na znanje informaciju u medijima da je u Sarajevu preminuo švedski državljanin. Švedska ambasada u Sarajevu istražuje informaciju”, piše press služba u e-poruci Aftonbladetu.

“Iz obzira prema onima koji su uključeni, sa stvarima koje se odnose na smrt u inostranstvu postupa se vrlo pažljivo i posao slijedi rutinu koja, između ostalog, zahtijeva da smrt u inostranstvu mogu potvrditi lokalne vlasti”, dodali su.

Od avgusta se dogodilo nekoliko pucnjava i nasilnih činova povezanih sa sukobom unutar mreže Foxtrot.

Mreža se podijelila na dvije strane – jedna strana lojalna vođi Rawa Majidu, a druga s njegovom bivšom desnom rukom Ismailom Abdom. Prema informacijama SVT-a, ubijeni Šveđanin imao je ključnu ulogu u mreži i blisko je povezan s vođom bande Rawa Majiidom.

Svenska Dagbladet je u septembru pisao o Rawa Majiidu.

Saradnici Rawa Majida, kojeg u Švedskoj zovu “kurdska lisica” tada su negirali da je vođa bande uhapšen u Iranu.

“On je na slobodi”, izjavila je osoba iz Majidovog najužeg kruga za Svenska Dagbladet.

Razdor unutar mreže Foxtrot pokrenuo je spiralu nasilja između Rawa “Kurdish Fox” Majida i Ismaila “Snowman” Abda, bivših saveznika.

Sumnja se da je posljednjih sedmica unutarnji sukob rezultirao sa sedam smrtnih slučajeva. Zbog toga su članovi porodice Majida i Abda pobjegli iz Švedske.

Vjeruje se da su obojica muškaraca, kao i mnogi rođaci u bijegu, u Turskoj, pisao je Aftonbladet 20. septembra ove godine.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!