[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/mali-un-napad.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/100x73\/mali-un-napad.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/mali-un-napad.png","size":"818.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Švedska se povlači iz operacija u Maliju

Švedska je ove godine odlučila povući svoje trupe iz misije evropskih specijalnih snaga u regionu Sahela i razmotriće svoj doprinos UN-a nakon dolaska privatnih ruskih vojnih izvođača u Mali, izjavila je švedska ministrica vanjskih poslova.

- Već smo odlučili da ćemo se ove godine povući iz jedinica Takube - rekla je Ann Linde novinarima u petak na marginama sastanka ministara vanjskih poslova EU u zapadnoj Francuskoj.

- Pitanje je šta da radimo sa Minusmom - rekla je ona, misleći na mirovnu misiju UN-a u Maliju.

Švedski parlament odobrio je raspoređivanje do 150 vojnika u Takubu 2020. godine i ima oko 250 pripadnika vojnog osoblja kao dio Minusme, javlja Reuters.

Takuba je osnovana kao djelomični nasljednik Barkhanea, francuske antiterorističke operacije u zapadnoafričkoj regiji Sahel koju je francuski predsjednik Emmanuel Macron počeo smanjivati sa svojih početnih snaga od 5.000 vojnika.

Sastoji se od oko 14 evropskih zemalja, koje pružaju specijalne snage, logističku i taktičku podršku i sarađuju zajedno sa regionalnim snagama u ciljanim operacijama protiv islamističkih militanata.

Francuski zvaničnici rekli su da će razgovarati sa svojim partnerima kako da operativno reaguju, ali su priznali da su neke zemlje u misiji posebno uznemirene nakon dolaska privatnih vojnih izvođača iz ruske Wagner grupe u Mali, čiji su članovi uglavnom bivši vojnici.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!