[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/14\/pametna-kuca-uredaji-mobitel.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/14\/100x73\/pametna-kuca-uredaji-mobitel.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/14\/pametna-kuca-uredaji-mobitel.jpg","size":"73.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Sve više pametnih kućnih aparata na tržištu - evo kako odabrati pravi

Piše: Srbijanka Stanković      

Pametni kućni uređaji odavno nisu samo primjer razvoja tehnike na sajmovima tehnologije. Svjetsko i domaće tržište preplavili su inovativni modeli televizora, frižidera, veš mašina i ugradbenih rerni, ali i malih kuhinjskih aparata kojima je moguće upravljati preko mobitela. Poznati brendovi bijele tehnike razvijaju nove proizvode sa najrazličitijim funkcijama, implementirajući inteligentne sisteme u svakodnevne uređaje.

Kao rezultat, dobili smo širok spektar smart kućanskih aparata koji se nudi u prodavnicama bijele tehnike kod nas. Dobar primjer za to je i prodaja tehnike Bosna i Hercegovina, gdje je za samo par godina pametna kućna tehnologija doživjela pravi procvat. S obzirom na to da ponuda obuhvata razne modele uređaja, sa različitim naprednim funkcijama i od raznih renomiranih proizvođača, postavlja se pitanje: kako odabrati pravi smart aparat za domaćinstvo?

Izdvojili smo nekoliko glavnih kućanskih uređaja, istražili njihove performanse i evo nekoliko korisnih savjeta i osvrta koji vam mogu pomoći da napravite pravi izbor pametnih uređaja za svoj dom.

Pametne ugradbene pećnice

Kuhanje postaje sve jednostavnije, pogotovo za moderne domaćice i poslovne ljude koji nemaju mnogo vremena. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji danas je moguće uz pomoć mobilne aplikacije upravljati pećnicom na daljinu. Kasnite kući s posla, zaglavili ste se u saobraćajnoj gužvi a očekujete goste? Klikom na mobitelu možete uključiti pećnicu da se zagrije dok vi stignete. Pametne ugradbene pećnice posjeduju bluetooth konekciju ili su povezane Wi-Fi signalom u cio sistem smart kuće.

Neke od opcija koje vrijedi razmotriti pri kupovini smart ugradbene pećnice svakako jeste broj funkcija, kao i njena energetska efikasnost. Premda većina modela nudi precizno podešavanje temperature, korisno je uz to i kada možete izabrati konkretan program, odnosno ciklus pečenja.

Ukoliko tražite uređaj koji će znatno ubrzati proces pripreme obroka, te osigurati da se hrana ravnomjerno i bolje ispeče onda izaberite model sa opcijom 3D kuhanje. Toplota u ovim pećnicama se raspodjeljuje ravnomjerno i brzo zahvaljujući cirkulaciji 3D zraka. Ovakav sistem kuhanja nudi opciju kuhanja tri jela na tri razine istovremeno, i to bez miješanja mirisa. Osim toga što znatno štedi vrijeme, 3D kuhanje štedi i električnu energiju i novac. Umjesto da vam pećnica bude uključena 3 do 4 sata da pripremite pitu, meso i kolače, sve možete ispeći za najviše dva sata, ovisno o tome koju temperaturu izaberete.

kuhinja-sivo-bela-frizider-rerna_1.jpg

Za porodice sa malom djecom praktični su modeli koji imaju opciju zaključavanja LED displeja. Ako često pripremate jela iz hladnjaka, onda ćete imati korisiti od pećnice sa programom odmrzavanja. Što se održavanja čistoće tiče, dodatno olakšajte sebi sve kuhinjske poslove tako što ćete izabrati pećnicu koja se sama čisti parom (opcija SteamShine).

Smart frižideri

Kada birate frižider za domaćinstvo, neki od vodećih parametara svakako moraju biti njegova veličina i zapremina, kao i energetska efikasnost. No prilikom odabira smart rashladnih aparata potrebno je razmišljati malo “šire”. Pojava pametnih frižidera sa Wi-Fi konekcijom u svijetu izazvala je pravu revoluciju. Na domaćem tržištu donedavno su se mogli pronaći samo smart rashladni uređaji bez opcije povezivanja na Internet. Međutim, i to se sada polako mijenja.

Neke od funkcija visoke tehnologije koje smart frižideri imaju su No Frost, odnosno samootapanje, zatim razni digitalni senzori koji upozoravaju na otvorena vrata uređaja, bilježe svaku promjenu temperature i slično. Eko hlađenje, brzo zamrzavanje, održavanje vlažnosti, također su neke od praktičnih funkcija.

Elektronsko upravljanje, kao i kontrola na dodir, mogući su uz pomoć LCD ekrana. Na njemu se prikazuju sva podešavanja alarma, stepen temperature, i naravno, moguće ga je zaključati, tako da nema bojazni od toga da dijete promijeni postavke.

Ako ste spremni platiti nešto višu cijenu, onda svakako morate odabrati frižider sa web pristupom. Ovim modelima moguće je upravljati uz pomoć mobitela: mijenjati i kontrolirati temperaturu, upravljati funkcijama čak i kada niste kod kuće. Frižider će vas podsjetiti kojim namirnicama ističe rok trajanja, moći ćete da pretražujete veliku bazu recepata na Internetu i još mnogo toga drugog. Poznati brendovi rashladnih uređaja sa implementiranim IoT sistemom koji se mogu naći na domaćem tržištu su Gorenje, Bosch, LG i Beko.

Pametne veš mašine

Poput ostalih smart uređaja, i veš mašine su aparati kojima se može upravljati mobitelom kada se povežu na Wi-Fi mrežu u kući. Preko mobilne aplikacije možete izabrati program pranja, pokrenuti ga u bilo kom trenutku i dobiti obavještenje o tome da je ciklus završen.

Ako se ubrajate u one domaćice koje nikada nisu sigurne koliko veša treba staviti u mašinu, onda izaberite uređaj sa senzorom opterećenja. Ova funkcija je izuzetno praktična i ekonomična, jer poseban detektor precizno prilagođava ne samo količinu vode i vrijeme pranja, već i potrošnju energije. Na ovaj način postiže se maksimalna ušteda i dobija savršeno čist veš. Pored standardnih programa, smart mašina za pranje rublja nudi i posebne brze i štedljive programe, specijalne cikluse za pranje bebi odjeće i igračaka, kao i specifične programe za uklanjanje raznih fleka i mrlja.

Na mobitelu ili tabletu možete izabrati funkciju odloženi start ili izdati bilo koju glasovnu komandu. Naime, postoje modeli kojima možete upravljati svojim glasom. Sve što treba jeste da kažete aplikaciji koji program pranja birate.

Za duži vijek trajanja i rada, vrijedi iskoristiti i funkcije Auto Clean i Smart Check. Na mobitelu ćete dobiti notifikaciju koja upozorava da očisite filter ili posudu za deterdžent i omekšivač. Jednim klikom možete uključiti automatsko čišćenje bubnja. U slučaju eventualnih nepravilnosti u radu mašine, možete potražiti petominutno samotestiranje uređaja – kao odgovor dobićete konkretan uzrok problema. Ovo će znatno ubrzati servisiranje mašine i uštjedeti vaše vrijeme i novac.

Za maksimalno olakšanu svakodnevicu potražite modele koji imaju automatsko doziranje deterdženta i funkciju određivanja zaprljanosti veša. Naravno, prije nego se okrenete detaljnijem poučavanju svih naprednih funkcija, potražite mašinu odgovarajućeg kapaciteta za svoje domaćinstvo. Neke od renomiranih marki bijele tehnike čiji se modeli veš mašina mogu naći na domaćem tržištu su Candy i Whirpool, kao i Samsung.

Smart televizori

Smart televizori su već neko vrijeme dio uobičajene ponude na domaćem tržištu tehnike. Mogu se povezati na kućnu Wi-FI mrežu, računar, tablet i mobitel i tako kontrolisati. Neki modeli čak reaguju na pokrete rukom i glasovne komande, a skoro svi nude iste mogućnosti: surfovanje Internetom, pristup društvenim mrežama, gledanje video snimaka na YouTube-u, pa i obavljanje video poziva (ako imate kao dodatak web kameru).

smart-tv-aplikacije.jpg

Na smart TV-u uglavnom već postoje aplikacije instalirane preko različitih platformi koje se razlikuju od proizvođača do proizvođača. Ovo zapravo znači da TV marke nude aplikacije preko jedne ili više platformi. Primjera radi, televizori brenda Sony i Toshiba uključuju Android TV i Chromecast platformu, LG televizori koriste WebOS i slično. Sa online prodavnice moguće je preuzeti sve aplikacije i sadržaje koji vam odgovaraju (Netflix, Kodi i dr.).

Ako želite da dijelite ekran, pregledate ili šaljete sadržaj sa računara i mobitela na TV, onda potražite modele sa opcijama SmartShare i SmartView. Za ljubitelje posljednih inovacija u svijetu tehnike, lijepa vijest: na domaćem tržištu moguće je naći i prve modele rotirajućih televizora koji donose nove perspektive i bolje iskustvo gledanja televizije.

Na kraju

Kupovinu pametnih kućanskih aparata možete znatno pojednostaviti nakon ovog praktičnog vodiča. Ako ste prethodno procijenili kolika zapremina frižidera zadovoljava potrebe vaše porodice i  pouzdano možete odrediti koliko često i za koliki broj ljudi ćete kuhati, lako ćete svoju kuhinju unaprijediti vrhunskom tehnologijom. Isto važi i za ostale smart aparate u domaćinstvu. Neće biti teško napraviti pravi izbor pametnih uređaja i učiniti svoju svakodnevicu lagodnijom.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!