[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/26\/2504-djevojke-u-it-sektoru.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/26\/100x73\/2504-djevojke-u-it-sektoru.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/26\/2504-djevojke-u-it-sektoru.jpg","size":"298.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Sve više djevojaka u IT sektoru

Djevojke postepeno prepoznaju potencijal sektora informacijskih tehnologija, ali su u poslovima baziranim na ovoj oblasti još značajno dominantniji muškarci. Udruženje osnovano na Elektortehničkom fakultetu Univerziteta u Tuzli pokušava potaknuti učenice i studentice da se odvaže učiti informacijske tehnologije i pokazati svoje znanje.

- Broj djevojaka koje upisuju Fakultet elektrotehnike raste svake godine. Mi smo 2017. imali 40 posto djevojaka koje su završile elektrotehniku što je najviše u historiji Fakulteta – izjavila je Alma Šećerbegović, viša asistentica Elektrotehničkog fakulteta UNTZ. 

I u tehničkim školama postepeno raste broj učenica, a među njima i onih koje su uspješne u programiranju, kaže učenica trećeg razreda tuzlanske Elektotehničke škole Mirha Bešlagić koja već ima brojna priznanja sa takmičenja.

- Ja sam 'povukla' neke svoje drugarice da napravimo tu aplikaciju, da pokažemo da to žene mogu, da nije ništa strašno, da se uključe i da razbijemo te stereotipe – istakla je.

Ove djevojke su sa svojim profesoricama učestvovale su panel diskusiji. Panelistice su bile žene koje već grade svoje karijere i IT sektoru.

- Ja na primjer radim u firmi sa pet momaka. Jedina sam djevojka i nikad se nisam osjetila manje važnom, niti se susrela sa diskriminacijom na tu temu - kazala je Amera Sinanović, uposlenica kompanije Quality Cert Tuzla.

One koje su se već dokazale u ovoj oblasti žele ohrabriti mlađe da uče o primjeni tehnologije u svakodnevnom životu. U diskusiji je učestvovalo je više od 50 učenica iz tuzlanskih srednjih usmjerenih škola i gimnazija, te studentica sa javnog Univerziteta i tuzlanskih privatnih fakulteta.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!