[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/14\/fna-116397.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/14\/100x73\/fna-116397.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/14\/fna-116397.jpg","size":"413.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Sve veći broj ugovora na određeno vrijeme u FBiH

Jedan od učestalijih problema o oblasti radnog zakonodavstva u Federaciji BiH je sve veći broj ugovora na određeno vrijeme, istaknuto je na jednodnevnom seminaru o radnim odnosima koji se održava u Mostaru.

- U posljednje vrijeme imamo jako velik broj ugovora koji se zaključuju na određeno vrijeme. Radnici dolaze u situaciju da svako kratko vrijeme moraju raditi obnovu ugovora o radu. Problem je i to što radnici često imaju dilemu da li su prijavljeni na osiguranja s obzirom da radna knjižica više nije u pravnom prometu - kazao je izjavi za novinare Ernis Imamović iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Dodao je kako se radnici žale i na isplaćivanje minimalnih plaća, kao i na nepoštivanje odredbi Zakona o zaštiti na radu.

Jednodnevni seminar namijenjen je gospodarskim subjektima koji primjenjuju zakone o radu i opće propise u Federaciji te propise iz oblasti mirovinskog i invalidnog osiguranja.

Fokus seminara je usmjeren na angažiranje radnika preko privatnih agencija za posredovanje u zapošljavanju, mogućnost ustupanja, odnosno iznajmljivanje radnika, angažman radnika na osnovu ugovora o poslovnoj suradnji, kao i mogućnost angažmana učeničkog i studenskog za rad kod poslodavca.

Pomoćnik federalnog ministra za oblast mirovinskog i invalidskog osiguranja Kenan Spahić upoznao je sudionike seminara s aktualnostima u oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja s fokusom na praktične probleme u realnom sektor.

- Radi se o temama koje su vezane za umirovljenje, prestanak radnog odnosa i ispunjavanje uvjeta, odnosno za probleme koji se javljaju u vezi s tim. Također, sudionike seminara upoznat ćemo s novinama vezane za planirane izmjene i dopune Zakona u mirovinskom i invalidskom osiguranju - kazao je Spahić.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!