[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/30\/sluzba.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/30\/100x73\/sluzba.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/30\/sluzba.png","size":"720.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Sutra isplata naknade za nezaposlene u Kantonu Sarajevu

Na evidenciji Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” na dan 30.03.2020. godine evidentirano je ukupno 58.484 nezaposlenih osoba. Kako su naveli za portal Start, najmanji broj registrovanih osoba u ovoj godini na evidenciji Službe bio je 18.03.2020.godine sa ukupnim brojem od 58.029 registriranih lica, od kada počinje primjetno intenziviranje novo prijavljenih osoba. Od 18.03.2020. godine do danas broj novo prijavljenih na evidenciju Službe porastao je za 455 osoba, koje se uglavnom prijavljuju na evidenciju nezaposlenih zbog prekida radnog odnosa.

-U odnosu na period od prethodna dva mjeseca broj novo prijavljenih osoba nije u porastu, te će se jasniji podaci znati tek sredinom aprila mjeseca. U prosjeku od proglašenja stanja prirodne nesreće, dnevno općinske biroe posjeti između 200 - 300 lica, što je manje ukoliko bi se uzeo prosjek posjeta od 1200 - 1400 osoba koje su dolazile u biroe Službe prije proglašnja pandemije. Ovaj broj smanjenih posjeta je i rezultat novog načina prijava na evidenciju nezaposlenih koje je Služba uvela zbog novonastale situacije, a to je da se prijave mogu vršiti i putem e maila kao i putem pošte na adresu Službe – pojašnjavaju u ovoj Službi.

Ono što je zanimljivo jeste to da je uprkos krizi, u ovom periodu bilo i zahtjeva za posredovanje za zapošljavanje.

-Naknade za nezaposlene osobe se isplaćuju redovno. Naknada za mjesec mart bit će uplaćena svim nezaposlenim osobama koje su stekle to pravo po osnovu rješenja 31.03.2020. godine. U svom radu Služba redovno obavlja sve obaveze iz nadležnosti rada ustanove u namjeri da maskimalno prefesionalno i kvalitetno odgovori potrebama svojih korisnika. Također, vrši se procjena dinamike prihoda budžeta ustanove, kako bi se pripremila kvalitenija procjena za obezbjeđenje dodatnih finansijskih sredstava kojima bi se servisirali troškovi novčanih naknada i zdravstvenog osiguranja novoprijavljenim osobama na evidenciju nezaposlenih – navode u Službi.

Sredinom marta iz Službe su Vladi, nadležnim ministarstvima i Kriznom štabu uputili prijedlog  za donošenje hitnog programa zapošljavanja medicinskog i nemedicinskog kadra, ali kako su nam rekli, odgovor nisu dobili do danas.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!