[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/18\/zvizdic-captiolhill.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/18\/100x73\/zvizdic-captiolhill.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/18\/zvizdic-captiolhill.jpg","size":"440.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Susreti predsjedavajućeg Zvizdića s počasnim kongresmenima SAD-a

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se na Capitol Hillu u odvojenim susretima s kongresmenkama Ann Wagner i Eddie Bernice Johnson, te senatorom Benjaminom L. Cardinom.

Razgovarali su o  bilateralnim odnosima i podršci Sjedinjenih Američkih Država evropskom i NATO putu Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić zahvalio je na svemu što su Sjedinjene Američke Države u proteklom periodu učinile za Bosnu i Hercegovinu i rekao da euroatlantske integracije ostaju glavni vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da se na unutrašnjem planu radi na reformama kako bi se stvorio povoljan poslovni ambijent, ubrzao ekonomski razvoj i privukle investicije.

Informirao je kongresmenke Wagner i Bernice Johnson, te senatora Cardina o tome da Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje u svim regionalnim projektima koji doprinose ekonomskom razvoju i miru i stabilnosti i rekao da je Bosna i Hercegovina faktor stabilnosti na Balkanu. Naglasio je značaj poštivanja vladavine prava, teritorijalnog integriteta i provođenja reformi potrebnih za demokratizaciju društva u Bosni i Hercegovini i njen prosperitet.

Američki zvaničnici su tokom sastanka istaknuli opredijeljenost da Sjedinjene Američke Države i dalje ostaju prisutne u BiH kao  čvrst i posvećen prijatelj u reformskim procesima i euroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući Zvizdić je  tokom razgovora rekao da prijateljske političke odnose treba da prati i intenzivna ekonomska saradnja i istaknuo da je jedan od važnih projekata otvaranje direktne avionske linije.

Rekao je da u St. Louisu živi oko 70.000 američkih državljana porijeklom iz BiH i da je to razlog  da se uspostavi direktna avionska linija između Sarajeva i St. Louisa. Složili su se da ova linija ne bi imala samo ekonomski značaj, nego bi bila i poruka i jasan znak prijateljstva i približavanja BiH i SAD.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH  usmjerena ka slobodi, demokratiji, ekonomskom prosperitetu, kao i euroatlantskim integracijama i da je to potvrda da  će BiH i ubuduće biti najbolji partner SAD-a na Balkanu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!