U sklopu IV Sudžuka festa 2024, festivala tradicionalnog balkanskog proizvoda, juče je u organizaciji Voćnog kluba Brčko održano ocjenjivanje sudžuke po industrijskoj proizvodnji. Savo Lukić, predsjednik kluba, kaže da će ocjenjivanje vršiti stručna komisija na uzorcima iz BiH, ali i zemalja regiona.
Jedan od članova komisije je i Enes Omerević, doktor veterinarske medicine, istakao je da je ove godine na ocjenjivanju preko 35 uzoraka iz BiH, Sandžaka, Slavonije-Hrvatske, Srbije i Slovenije, te da se na ovaj način pokušava da standardizira ovaj mesni proizvod.
- Pokušavamo da napravimo jednu pravu recepturu, jedan uzorak, odnosno proizvod koji bi dobio takav kvalitet da ga možemo brendirati i samim tim bi u budućnosti bio zaštićen. S obzirom da je kod nas sve zapušteno, i ljudi svašta rade i pakuju, u budućnosti se više neće smjeti igrati sa takvim proizvodom i jednostavno neće moći da na tome stoji bosanski sudžuk - pojasnio je Omerović.
Prema njegovim riječima, najbolji mogu očekivati da će imati najbolje ocjene, da nastave tako raditi i biti uzor onima koji imaju nešto lošije ocjene i kvalitet.
Rezultati se očekuju za nekoliko dana.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.