[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/17\/amel-sejfovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/17\/100x73\/amel-sejfovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/17\/amel-sejfovic.jpg","size":"74.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

SUDSKI EPILOG FILMSKOG BIJEGA IZ SARAJEVSKOG ZATVORA: Amelu Sejfoviću i pomagačima 23 godine zatvora...

Amel Sejfović (31) osuđen je u sarajevskom Kantonalnom sudu na deset godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe i bijega iz Kaznenopopravnog zavoda u Sarajevu, dok su tri njegova pomagača osuđena na ukupno 13 godina robije.

Dževad Hazić dobio je sedam, Amir Ibrahimi pet, a Igor Miloš godinu zatvora zbog pomaganja bjeguncu. Presudu je izreklo Vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Elvira Begović.

- Vijeće je utvrdilo da su navodi optužnice osnovani, dok je teza odbrane da se nije radilo o organizovanoj grupi odbačena. Kao otežavajuće Sud je cijenio činjenicu da je Sejfović bio naoružan, da se zatvor iz koga je pobjegao, nalazi u centru grada i da je to izazvalo uznemirenje javnosti - navela je u obrazloženju presude sudija Begović.

Prema presudi, Sejfović je pobjegao 3. septembra 2017., a prethodno je organizovao kriminalnu grupu koja mu je pomogla. Osmislio je plan bijega i davao uputstva pomagačima, koji su komunicirali šifrovano putem mobilnog telefona i dogovarali detalje. Između ostalog, oni su tražili stan u kojem je Sejfović trebalo da se krije i utvrđivali rute kretanja nakon bijega. Nabavili su, dodaje se, “kalašnjikov”, kao i pištolj, koji je upakovan u paket i pričvršćen konopcem spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu.

Oružje je predato medicinskom tehničaru Igoru Milošu, koji je pištolj čuvao i držao u ambulanti, pa ga predao Sejfoviću. Zatvorski stražar Nikola Simić, koji je ranije osuđen na šest mjeseci zatvora, omogućio je Sejfoviću da iznese pištolj iz ćelije te mu tokom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a omogućio bijeg. Sejfovića je ispred KPZ-a na motoru sačekao Mirza Fazlić, koji ga je odvezao do garaža u ulici Hakije Kulenovića, a nakon toga su se automobilom uputili prema Visokom. Dok se Sejfović krio u Tušnjiću, Sanjin Borčak mu je ostavljao hranu, odjeću, telefone, te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju. Pištolj je nabavio Igor Buzov.

Sejfović je nakon filmskog bijega uhapšen 11. septembra 2017. između Visokog i Kiseljaka, a skrivao se u napuštenom mlinu na rijeci Fojnici. Buzov, Borčak i Mirza Fazlić ranije su osuđeni na osnovu sporazuma o priznanju krivice s Tužilaštvom KS. Sejfović se nalazi u KPZ-u Zenica, gdje služi kaznu od 14 i po godina zbog pljačke Raiffeisen banke i ubistva bicikliste Keme Bašića.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!