[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/16\/us-state-department.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/16\/100x73\/us-state-department.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/16\/us-state-department.jpg","size":"355.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

State Department: Odluka NSRS korak u pogrešnom pravcu

Pokušaji da se odbace ili dopune izvještaji o Srebrenici dio su širih napora da se revidiraju činjenice iz prošlih ratova, poriče historija i politizira tragedija - upozorio je State Department povodom zaključaka Narodne skupštine RS kojim odbaciju Izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine.

Iz State Departmenta upozoravaju da je ova odluka Narodne skupštine RS korak u pogrešnom pravcu.

- Međunarodni sudovi zaključili su da se dogodio genocid u Srebrenici 1995. godine, a Vlada Republike Srpske je 2004. godine usvojila izvještaj o Srebrenici što je bio važan korak u pomirenju u Bosni i Hercegovini - ističe se u reakciji State Departmenta.

Naglašava se također da je u interesu građana Republike Srpske da preokrenu "trend poštovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja i da osiguraju da njihovi zločini budu javno odbačeni". 

Iz State Departmenta poručuju da je shvatanje obima tragedije koja se dogodila u Srebrenici vrlo važno za nastavak pomirenja u BiH, kao i da negiranje utvrđenih činjenica neće unaprijediti ciljeve niti pomoći građanima BiH. 

-SAD ostaju posvećene BiH na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, da istražuju i krivično gone pojedince odgovorne za zločine protiv svih etničkih grupa - navodi se u reakciji objavljenoj na stranici State Departmenta.

Zaključuje se da će SAD i dalje snažno podržavati mir, stabilnost i pomirenje u Bosni i Hercegovini. 

Podijelite ovaj članak!