[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/coronavirus-4914028-1920.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/100x73\/coronavirus-4914028-1920.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/coronavirus-4914028-1920.jpg","size":"81.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Stanje kritično u Sarajevu i Tuzli, Novalić: Opet imamo vanrednu situaciju

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je na današnjoj press konferenciji da opet imamo vanrednu situaciju.

„Jako nam raste broj zaraženih, ne znamo gdje će završiti. Radi se o trećem valu. Mi smo danas raspravljali šta dalje. Dvije grupe problema jedno su epidemiološke mjere, a drugo su vakcine", kazao je.

Član Odbora za zdravstvo FBiH Mirsad Kacila kazao je da su se uključili iz dva razloga. Jedno je alarmantno stanje u glavnom gradu BiH.

„Ono što trebate da znate je da smo raspravljali šta ćemo i kako ćemo dalje, s obzirom na vapaje iz KCUS-a i Opće bolnice da se kapaciteti pune i da se očekuje eksponencijalni rast. Gdje ćemo ih dalje primati, entuzijazam kolega je iscrpljen i oni se zaražavaju. Mora biti jedna efikasnija reakcija vlasti. Neke zemlje i sa neuporedivo manjim brojem oboljelih imaju drastičnije mjere. Ja ne znam gdje će pacijenti koji imaju težu sliku i kojih je sve više. Uključeni smo i odlučio sam da damo neke inpute oko konfuzije nabavke vakcine. Ona je vrlo jasno definisana. Realno stanje je da mi 5.03. nemamo vakcine. Stiče se dojam raspršenosti, ne zna se ko je odgovoran, ko pregovara, država koja je bila subjekt nije uradila svoj posao. Treba se formirati jedno tijelo koje treba reagirati odmah i da se vidi rezultat, u protivnom vakcinu nećemo vidjeti još nekoliko mjeseci", kazao je Kacila. 

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom sa kantonalnim premijerima i ministrima zdravstva.

„Moramo se svi uozbiljiti, nastavak ovakve situacije nas vodi u scenario Italije, Španije koje su imale katastrofalnu situaciju, veliki broj ljudi koji nije uspio doći do bolnice. Trenutno epidemiološku situaciju ne možemo povezivati sa vakcinacijom. To vidimo na primjeru Srbije koja ima više od 1,5 miliona vakcinisanih i koja je u četvrtom valu, BiH je u drugom valu. Organi vlasti su zakazali, ni diplomatski, ni procesno nisu odgvorili na šta su trebali da građanima BiH obezbijede vakcine", kazao je.   

On je također potvrdio da se fomira Ad hoc tijelo pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH u raznovrsnom sastavu. 

Čerkez je kazao da svaki dan oklijevanja donosi situaciju da nećemo moći uvesti ljude u bolnicu.

"Imamo limitirano snadbijevanje kiseonikom, limitirani smo ljudstvom. Ako prođete gradom situacija ispred domova zdravlja je haotična, isto je i u drugim kantonima. Zahtijevali smo da svi pojačaju testiranje i da počnu masovnija testiranja. U Zenici i Mostaru situacija se dramatično pogoršava i idemo ka kulminaciji. Pozivamo sve građane, privredne subjekte i ugostitelje da provode mjere nikakve proslave 8. mart, nikakvi skupovi nisu prihvatljivi. Nemojmo dozvoliti da sa ovom neodgovornošću idemo u novi lockdown koji nam je na pragu. Moraju svi da vrše nadzor, a koji su spavali u proteklom periodu. Svaki dan je kašnjenje za mjere, pravi priliv pacijenata se očekuje za dvije sedmice. Pozivamo strarije ljude, mlađe ljude da ne hodaju. Veliki broj mlađih obolijeva. Mi ćemo imati u ponedjeljak Krizni štab i vidjet ćemo koje mjere pooštriti, a kantoni neka donesu svoje mjere", kazao je Čerkez.   

Premijer Novalić je kazao da svaki rast koji se ne može servisirati, a već je Sarajevo i Tuzla su došli do toga i to mora biti presječeno.

„Ako zdravstveni sektor ne može primiti sve pacijente onda se uvodi lockdown. Nama je to zadnja opcija, to jako utječe na ekonomiju, prije toga svi kapaciteti moraju biti iskorišteni. Lockdown siromaši ekonomiju samim tim i zdravstvo, i onda ulazimo u začarani krug. Ne može FBiH pomoći da KS izađe iz crvene zone. Država, a ne entiteti su zaduženi za nabavku vakcine. Nisu htjeli pregovarati sa entitetima, a sad priznaju. Sad se javljaju i priznaju i Pfizer je jutros zakazao sastanak i sad se entiteti priznaju za nabavku vakcinu. Mi smo formirali ad hoc komisiju koja ima zadatak da ugovori i predloži Vladi nabavku vakcina. Cijena sasvim sigurno neće biti nominalna, Covax je proklamirao cijenu 10,99 dolara, Izrael je platio 25 dolara. Molim medije da se ne problematizira cijena", kazao je Novalić. 

Premijer Novalić je kazao da smo imali uspješan lockdown u zdravstvenom smislu, ali da je ekonomija propala i da bi volio da ga više ne uvode. 

Čerkez je prokomentarisao i navodni sukob sa premijerom KS Edinom Forto, kazavši da on misli da je sve bilo u korektnom tonu. 

"Za nabavku vakcine kada je riječ o finansijama Vlada FBiH je rekla da stoji iza toga. Ovdje je bilo deset kantona, svi su diskutovali, zaključak premijera je bio da svaki kanton donosi svoje mjere i da se iko krije iza toga da FBiH zatvori Kanton Sarajevo. U tom kontekstu mi ćemo pomagati, donositi mjere, za komunikaciju smo spremni. Ovdje ne smije biti politikantstva i korištenja ove situacije za to jer je isuviše ozbiljna. Moramo činiti sve za dobrobit građana", kazao je Čerkez. 

Profesor Kacila je istakao da se konkretno donesu mjere i zadaci kojima će se spasiti životi ljudi. 

"Pozivam premijere kantona da donesu mjere ili vrše nadzor. Bolnički kapaciteti su puni, očekuje se rast broja zaraženih. Odbor za zdravstvo se uključio zbog nabavke vakcine. To što država nije uradila svoj posao i za činjenje i nečinjenje ima odgovornost to je jasno. Ovo tijelo ima zadatak da radi i odmah da pokuša doći do vakcine, bilo koje koja je registrovana na području EU ili da se uradi doregistracija. Razglabanje koja je vakcina bolja ili lošija to niko ne zna. Moj savjet je da primite vakcinu do koje prve dođete", kazao je Kacila.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!