[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/18\/soocijalni-dan.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/18\/100x73\/soocijalni-dan.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/18\/soocijalni-dan.jpg","size":"345.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Srednjoškolci iz Travnika školske klupe zamijenili radnim mjestima

Srednjoškolci iz Travnika pridružili su se danas vršnjacima širom BiH, koji su u okviru projekta "Socijalni dan 2019." školske klupe, na jedna dan, zamijenili radnim mjestima.

Učenica iz Travnika Sajra Al Areybi, koja dobila priliku da jedan radni dan provede u Centru za edukaciju mladih (CEM), kazala je Feni da "Socijalni dan" predstavlja izvrsnu priliku za srednjoškolce da teorijsko znanje upotpune praksom.

- U školama svakodnevno izučavamo teoriju i imamo predavanja, a ovaj jedan dan je divna prilika da saznamo kako sve izgleda u praksi i kako stariji, zapravo, rade i zarađuju - kazala je Sajra.

Travnički srednjoškolci danas su školske klupe zamijenili radnim mjestima u više od 30 ustanova i poduzeća, poput općine, banaka i ugostiteljskih objekata.

Na upit kakva su očekivanja mladih nakon završenog školovanja, Sajra je istaknula da mnogi od njih žele ostati i raditi u BiH.

- Ovdje se može raditi i zaista imamo divne mlade ljude koji žele ostati, samo im treba svakodnevna inspiracija, poput današnjeg "Socijalnog dana" - poručila je.

Asocijacija srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) četvrti put organizira projekt "Socijalni dan" u kojem ove godine sudjeluje 2.094 srednjoškolca širom BiH.

Na ovaj način srednjoškolci stječu prvo radno iskustvo, pruža im se prilika da teorijsko znanje primjene u praksi, ali i mogućnost da odlaskom na radno mjesto donesu odluku o svom budućem zanimanju.

Za svako radno mjesto na kojem srednjoškolci volontiraju, poslodavci su duži uplatiti dnevnicu u Fond Socijalnog dana, a tim sredstvima bit će financirani omladinski projekti u lokalnim zajednicama, priopćeno je iz ASuBiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!