[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/09\/euro-novcanice-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/09\/100x73\/euro-novcanice-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/09\/euro-novcanice-2.jpg","size":"112.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Srbija: Usvojen državni proračun za 2023. od 15,62 milijarde eura

Skupština Srbije usvojila je u petak državni proračun za 2023., kojim su previđeni prohodi od 15,622 milijarde eura i rashodi od 17,85 milijardi, a ključni ciljevi su očuvanje životnog standarda i ekonomske stabilnosti, ulaganja u kapitalne projekte i borba s energetskom krizom.

 

Za svotu u državnoj kasi, veću za 7,8 posto u odnosu na rebalans proračuna za 2022. godinu, glasalo je 156 od nazočnih 223 zastupnika, a protiv je bilo 58, nakon što je odbačena većina od ukupno 177 amandmana, pretežito predloženih od oporbe.

Obrazlažući ključne ciljeve ministar financija Siniša Mali istaknuo je da se predloženi proračun temelji na tri stupa - rastu životnog standarda i održavanju stabilnosti, nastavku kapitalnih investicija i na energetici.

Usvajanje državnog proračuna, kako je rekao, znači glas za povećanje plaća u javnom sektoru, za povećanje mirovina za 20,8 posto iznad rasta inflacije, za rasterećenje zarada u odnosu na poslodavce, što će pridonijeti dodatnom zapošljavanju, ali i povećanju minimalne plaće, te i poboljšanju životnog standarda i investicija.

Mali je ocijenio da bi izravna inozemna ulaganja do kraja 2022. godine trebala premašiti četiri milijarde eura, javlja Hina. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!