[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-ecbf0fe493308d66cfa3201b35566ee1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/100x73\/l-ecbf0fe493308d66cfa3201b35566ee1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-ecbf0fe493308d66cfa3201b35566ee1.jpg","size":"52.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Srbija: Potpisan protokol o nabavci devet kineskih elektromotornih vlakova

Ministar graditeljstva, prometa i infrastrukture Srbije Goran Vesić i predsjednik Upravnog odbora kineske kompanije CRRC Liu Changking  potpisali su u srijedu u Beogradu Protokol o razumjevaniju i suradnji o nabavci novih devet elektromotornih vlakova za brzine od 120 kilometara na sat.

Vesić je nakon potpisivanja protokola rekao da je današnji dan važan za željeznice u Srbiji jer označava početak izgradnje, opremanja i modernizacije gradske željeznice.

"Potpisan je ugovor o nabavci devet elektromotornih vlakova za brzine od 120 kilometara na sat", rekao je Vesić.

On je naglasio da je nabavka tih vlakova u cilju modernizacije voznog parka za potrebe prometa vlakova na budućoj novoizgrađenoj pruzi Zemun Polje - Aerodrom "Nikola Tesla" - Narodni stadion i povezivanje središta Beograda i okolnih naselja sa specijaliziranom izložbom "EXPO 2027".

Vesić je naglasio da će se vlakovi koji se nabavljaju proizvoditi u tvornici CRRC u Kini i da bi trebali biti isporučeni Srbiji najkasnije do 31. prosinca 2026. godine.

"Ti će vlakovi biti prilagođeni svim standardima EU", rekao je srbijanski ministar, a priopćeno je iz Ministarstva graditeljstva, prometa i infrastrukture Srbije .

Liu Changking je kazao da je danas potpisani protokol još jedna potvrda toga da Srbija i Kina aktivno provode inicijativu "Pojas i put" i produbljuju pragmatičnu suradnju.

Kina je pokrenula međunarodnu inicijativu "Pojas i put" 2013. s ciljem razvijanja novih trgovinskih putova i tržišta za kineski izvoz.

Protokol je potpisan drugog dana posjeta kineskog predsjednika Xija Jinpinga koji se u srijedu u Palači Srbija sastao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem a prethodno mu je priređen svečani doček kojem je prisustvovalo više tisuća građana.

Xi Jinping, je na petodnevnoj europskoj turneji po Europi prvo posjetio Francusku, a nakon Srbije gdje se očekuje da će biti potpisano tridesetak bilateralnih sporazuma, otputovat će u Mađarsku.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!