[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/12\/l-9a3b8c879f123723f9e8f12dbef1e237.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/12\/100x73\/l-9a3b8c879f123723f9e8f12dbef1e237.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/12\/l-9a3b8c879f123723f9e8f12dbef1e237.png","size":"1,063.82","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Srbi u Sjevernoj Mitrovici prosvjeduju, Kurti ističe da Kosovo neće mijenjati odluku CBK

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je da Kosovo neće mijenjati odluku kosovske središnje banke o ukidanju dinara u platnom prometu ni nakon kritika iz Europske unije i SAD-a.

"Ne možemo promijeniti ovu odluku. Nećemo imati nikakvu vrstu kaznenih mjera, ne želimo nikoga kažnjavati”, rekao je Kurti koji boravi u službenom posjetu Velikoj Britaniji gdje će sudjelovati u raspravi o sigurnosnim izazovima s kojima se suočava zapadni Balkan.

Kurtijeva izjava dolazi isti dana u kojem kosovski Srbi u Sjevernoj Mitrovci prosvjeduju kao bi skrenuli pozornost na položaj srpske zajednice nakon što je odlukom središnje banke Kosova (CBK) o uvođenju eura u platni promet ukinuto plaćanje srpskim dinarima.

Platni promet Srbije u kontinuitetu je funkcionirao na Kosovu i nakon ratnih sukoba 1999. u većinski srpskim sredinama, a dinari su posredstvom Trezora Srbije bili u opticaju u trgovini, srpskim institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim djelatnostima.

No Kurti je u intervjuu britanskom Bloombergu rekao da se njegova Vlada neće miješati u rad središnje banke Kosova u provedbi odluke koja je stupila na snagu 1. veljače a prema kojoj se platni promet na Kosovu obavlja u eurima.

Kurti je kazao kako će Srbi na Kosovu imati dovoljno vremena da se prilagode novoj odluci te dodao kako se odluka ne može promijeniti.

Odluka CBK pojačala je zabrinutost srpske zajednice jer plaće i mirovine iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju, a međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje odluke jer drži da bi mogla imati negativan utjecaj na kosovske Srbe.

Guverner kosovske središnje (CKB) banke Ahmet Ismaili kazao je da se time kontrolira sav novac u prometu i on postaje transparentan te da nigdje u svijetu ne postoji sustav gdje neregistrirane institucije obavljaju novčani promet.

Ismaili objašnjava da novac iz Srbije može biti uplaćen i lokalnim samoupravama s većinski srpskim stanovništvom te naglašava da je to " transparentno i sigurno financiranje“.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je, reagirajući ranije na tu odluku, kako ona predstavlja pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda s Kosova. Istaknuo je uvjerenje da to međunarodna zajednica neće dopustiti.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!