[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/11\/ibrahim-spahic1-sarajevska-zima.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/11\/100x73\/ibrahim-spahic1-sarajevska-zima.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/11\/ibrahim-spahic1-sarajevska-zima.jpg","size":"57.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Spahić: BiH treba realizirati reforme za pristup Evropskoj uniji

Snažna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine Evropske Unije dobila je danas posebno značenje i na Vijeću sigurnosti UN u izjavi visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednika Evropske komisije Žozefa Borelja, u kojoj je naglašeno da "nećemo biti mirni dok Balkan ne bude dio EU", saopćila je Press služba Građanske demokratske stranke

 -Bosna i Hercegovina, kao članica OUN, ima obavezu da sa svoje strane realizira nužne ekonomske i socijane  reforme za sticanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, istakao je Ibrahim  Spahić, predsjednik GDSBiH.

 Spahić smatra da razmatranje izborne i ustavne reforme u PSBiH,u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama koja je nadređena svim članovima Ustava BiH/Aneks IV/i presudom Evropskog suda pravde u slučaju Sejdić-Finci je osnov za izlaz iz političke krize.

Predsjenik GDS je također naglasio da je vrijeme za promjenu retorike i prakse u kojoj se produbljuju podjele među ljudima i zemljama jugoistočne Evrope i pokretanje odgovornosti za nosioce ncionalizma i mržnje u javnom životu.

-Suočavanje s prošlošću i konačnim procesuiranjem svih odgovornih za ratne zločine je bazično i za vladavinu prava i demokratije i suštinsku izgradnju povjerenja i pomirenja  ukoliko se svi uistinu zalažu za eurointegracije i bolji standard stanovništva - kazao je Spahić, saopćio je Press  GDSBiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!