[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/osiris-mars-true-color.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/100x73\/osiris-mars-true-color.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/osiris-mars-true-color.jpg","size":"53.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

SpaceX želi stvarati Starlinkovu mrežu i na Marsu

Elon Musk bi, kako je krenulo, mogao dobiti "svoj" planet, odnosno, mogao bi se preimenovati po njemu. Američki poduzetnik, Elon Musk, ne krije svoju ambiciju za "osvajanje" Marsa. On bi želio otputovati na Mars i da tamo utemelji svoju koloniju, odnosno, cilj mu je da svoj utjecaj proširi i na Mars.

Sve prethodno napisano, vezano je za kompaniju SpaceX, jer je upravo predsjednica nje, Gwynne Shotwell, tako kazala. Ona je u jednom intervjuu za magazin Time otkrila kako im je cilj da mrežu satelita Starlink, kojim žele omogućiti svima internet, prošire i na "Crveni planet".

"Kada jednom ljudi dođu na Mars, trebat će neki način za komunikaciju. Zapravo, mislim da će tamo biti još važnije imati konstelaciju poput Starlinka" kazala je Shotwell.

Predsjednica SpaceX je još dodala i "Naravno, morate i povezati dva planeta, tako da ćemo se morati pobrinuti da imamo robustnu komunikacijsku vezu između Marsa i Zemlje,"
Naravno, ni u jednom trenutku nisu otpisali zemlju. Sotwell je to potvrdila "Ne otpisujemo Zemlju kad govorimo o razvijanju sposobnosti čovječanstva da zasnuje život na drugom planetu. Zapravo, dajemo čovječanstvu drugu šansu, u slučaju da se na Zemlji dogodi nekakav nepredviđen događaj. Dajemo im priliku da presele ljude i spase čovječanstvo na drugo mjesto, drugu Zemlju."

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!