[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/20\/grad.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/20\/100x73\/grad.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/20\/grad.jpg","size":"367.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Snažna grmljavina i grad zahvatili dijelove istočne obale Australije

Snažna grmljavina i grad zahvatili su dijelove istočne obale Australije u ponedjeljak, nakon što je "apokaliptični" vrtlog prašine prekrio područja koja su bila pogođena sušom. 

U Australiji je od oktobra neviđena sezona požara koji su pogoršali klimatske promjene.

Veliki dijelovi su izgorili, stotine miliona životinja uginulo, više od 2.000 domova uništeno, a najmanje 29 osoba je poginulo.

Snažne oluje i grad zahvatili su glavni grad Canberru u ponedjeljak, a na snimcima se vidi kako oluja 'kida' grane s drveća, javlja AFP.

Nadležne službe za hitne slučajeve upozorile su građane da preparkiraju automobile dalje od drveća i dalekovoda.

Biro za meteorologiju apelirao je da se stanovništvo na jugoistoku Novog Južnog Walesa, uključujući Sydney, pripreme za oluju.

- Jaka grmljavina i oluje vjerovatno će proizvesti štetne, lokalno razorne vjetrove, možda i veliki udar grada i obilne kiše koje mogu dovesti do poplava u području upozorenja u narednih nekoliko sati - upozorili su iz Biroa.

Dvoje turista koji su posjetili popularno odredište Plave planine je hospitalizirano, 16-godišnjeg dječaka je pogodila munja, a 24-godišnji muškarac zadobio je ozljede dok se oslanjao na metalnu ogradu. Obojica su u stabilnom stanju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!