[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/osmannurihadzic-utopljavanje-skole1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/100x73\/osmannurihadzic-utopljavanje-skole1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/osmannurihadzic-utopljavanje-skole1.jpg","size":"86.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Slovenija otvara srednje škole, cijepljenje u školama i vrtićima

Učenici srednjih škola u Sloveniji od ponedjeljka se, nakon mjeseci izbivanja iz škola, ponovo vraćaju u školske klupe, a počinje i masovno cijepljenje djelatnika u školama i dječjim vrtićima, odlučila je slovenska vlada.

Riječ je o nastavi po tzv. modelu C za srednjoškolce, s tim da će se naizmjence polovica razreda jedan tjedan učiti uživo, a sljedeći od kuće. Osnovnoškolci će nastaviti rad s nastavom uživo, s time da će učenici od šestog do devetog razreda cijelo vrijeme dok su u školi morati nositi maske, kazala je u četvrtak na konferenciji za novinare ministrica obrazovanja Simona Kustec.

Do sada su nastavu u školama imali samo srednjoškolci završnih razreda radi pripreme za maturu.

U ponedjeljak počinje i masovno cijepljenje cjepivom AstraZeneca pedagoških radnika i odgajatelja, objavila je slovenska vlada, navodeći da je njihovo cijepljenje bitno za siguran rad škola i vrtića. Najprije će se cijepiti oni nastavnici i učitelji koji su stariji od 50 godina, ali će se i oni nakon cijepljenja, kao i ostali, morati testirati na koronavirus svakog tjedna.

Vlada se odlučila na dodatna popuštanja restrikcija u nastavnom procesu premda je do njih trebalo doći tek u "žutoj" fazi epidemije, kad broj prosječni broj dnevnih zaraza koronavirusom padne na manje od 600, a u bolnicama bude manje od 500 covid bolesnika. No zbog velikog pritiska javnosti i upozorenja pedagoga na negativne učinke izbivanja iz škola mlade generacije, u psihološkom i pedagoškom smislu, vlada se ipak odlučila na otvaranje škola.

Prema podacima objavljenim u četvrtak, u zadnja 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 1.019 novih zaraza koronavirusom, uz 17,5 posto pozitivnih nalaza na sve testirane, a zabilježana su i četiri smrtna slučaja među oboljelima.

U bolnicama je trenutno 511 hospitaliziranih zbog Covida-19, od čega ih je 86 na intenzivnom liječenju, prenosi Hina.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!