[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/22\/slonovi.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/22\/100x73\/slonovi.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/22\/slonovi.jpg","size":"549.26","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Slonovi u Zimbabveu umiru od suše i gladi

Najmanje 55 slonova umrlo je od rujna u rezervatu na zapadu Zimbabvea od gladi izazvane velikom sušom, objavila je u ponedjeljak agencija za zaštitu divljih životinja.

Glasnogovornik tvrtke "Zimparks" Tinashe Farawo rekao je da su životinje uginule blizu pojila u Nacionalnom parku Hwange, što je znak da su prešle daleki put da bi došle do vode.

Istraga je pokazala da je najmanje 55 slonova umrlo od manjka vode i hrane u parku, u kojem živi najveća populacija slonova od gotovo 50.000 primjeraka.

"Situacija je teška. Životinje umiru od gladi i to je velik problem", rekao je Farawo.

Slonovi su jako uništili vegetaciju u parku, a napadaju i obližnja sela ulazeći sve češće u sukobe s ljudima, prenosi Hina. 

Više od 200 ljudi poginulo je zadnjih pet godina u napadima slonova, po podacima "Zimparksa".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!