[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/02\/l-d2d5873f582d742dd53e83b944f0f2ac.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/02\/100x73\/l-d2d5873f582d742dd53e83b944f0f2ac.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/02\/l-d2d5873f582d742dd53e83b944f0f2ac.jpg","size":"99.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Sljedećeg tjedna susreti Lajčaka s kosovskim premijerom i Vučićem

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sljedećeg tjedna bi se trebao sastati sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, a tijekom tih susreta bit će riječi o idućim koracima koje bi trebalo poduzeti za normalizaciju odnosa dvije zemlje.

"Planiram sljedećeg tjedna posjetiti Beograd i Prištinu i razgovarati o idućim koracima i onda pripremimo sljedeći sastanak na visokoj razini između predsjednika Vučića i premijera Kurtija, koji će u potpunosti biti posvećen procesu normalizacije", rekao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, rano proljeće 2023. godine moglo bi biti rok za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Lajčak je istaknuo kako je cilj da se potpuna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine postigne do početka 2024. godine te da ono što se ne uradi do tog perioda možda uopće neće biti učinjeno.

"Nažalost, pitanje registarskih tablica i dokumenata oduzelo nam je mnogo vremena i energije posljednjih mjeseci. Zbog toga sam zadovoljan što sada nema roka i možemo se fokusirati na širu sliku normalizacije odnosa. Dogovor koji smo postigli prošle srijede, za mene je potvrda da su strane shvatile ozbiljnost situacije", rekao je Lajčak prenose prištinski medji.

On je također kazao kako očekuje da partneri EU na Balkanu pokažu da su dio rešenja, a ne problema te kako nitko u Europi i demokratskoj zajednici neće razumjeti nasilje zbog izdavanja registarskih tablica.

Lajčak smatra da je pitanje registarskih tablica zatvoreno te da će biti obrađeno zajedno s mnogim drugim pitanjima koja će biti u sklopu razgovora o normalizaciji.

Govoreći o zajednici srpskih općina, Lajčak je kazao da je to obvaza Prištine koju je preuzela 2013. godine.

"Stajalište Srbije zasada je da to treba stvoriti kao preduvjet za nastavak procesa. Stajalište EU je da to treba biti dio paketa i da bi bilo dobro da se to što prije riješi i u svakom slučaju ne može biti uvjetovano ničim drugim jer je to već postojeće opredjeljenje", kazao je Lajčak

Specijalni izaslanik EU je rekao da ne postoji rok za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine, ali da postoji nešto poput "mekog roka".

"Ova situacija bi trebala završiti prije 2024. godine, pošto tada EU ima europske izbore i SAD, tako da neće imati vremena i mogućnosti za fokusiranje na dijalog. Šta će biti poslije  teško je predvidjeti, pa zato kažem da ono što se ne uradi do početka 2024. godine možda uopće neće biti urađeno", rekao je  specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!