[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/07\/cvijet-srebrenice.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/07\/100x73\/cvijet-srebrenice.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/07\/cvijet-srebrenice.jpg","size":"79.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Skupština Kosova danas glasa o prijedlogu Rezolucije o genocidu u Srebrenici

U Skupštini Kosova danas  će na dnevnom redu biti prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Uoči 26. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, poslanici Skupštine Kosova će na prijedlog bošnjačke zajednice koja živi na Kosovu, glasati o prijedlogu Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Rezolucija će podrazumijevati zabranu negiranja genocida u Srebrenici i predstavlja čin solidarnosti sa patnjama Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine.

Rezoluciju, čiji će tekst biti isti kao i onaj koji je nedavno usvojila i Skupština Crne Gore, danas bi trebalo da usvoje poslanici Skupštine Kosova.

U slučaju usvajanja rezolucije Kosovo će se pridružiti mnogim demokratskim zemljama i međunarodnim institucijama koje su osudile genocid u Srebrenici i solidarisale se u smislu osude tog zločina.

Takođe su započeti radovi za izgradnju spomen ploče žrtvama genocida u Srebrenici u Vitomirici, kraj Peći, gdje živi bošnjačko stanovništvo.

Taj projekat je finansiran od strane bošnjačke poslanice u Skupštini Kosova Dude Balje.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!