[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/19\/skupstinaks25.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/19\/100x73\/skupstinaks25.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/19\/skupstinaks25.jpg","size":"507.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Skupština Kantona Sarajevo o Nacrtu budžeta za 2020. godinu

Skupština Kantona Sarajevo će na sjednici koja je upravo počela razmatrati Nacrt budžeta za 2020. godinu koji iznosi 971.375.034 KM.

Budžet je, poredeći ukupne planirane prihode i primitke, manji za 7,99 posto u odnosu na usvojene Izmjene i dopune budžeta KS za 2019. godinu.

Vlada KS odlučila se za povećanje prihodovne strane budžeta u dijelu finansiranja (domaće zaduživanje) u iznosu od 58.455.000 KM iz kojih će se finansirati kapitalni projekti. Neporezni prihodi (prihodi od preduzetničkih aktivnosti i imovine, naknade i takse, prihodi od sopstvenih djelatnosti i neplanirane uplate kao i novčane kazne) planirani su u iznosu od 114.665.466 KM.

U budžetu nisu uvršteni razgraničeni prihodi iz 2019. godine koji će biti poznati nakon izrade završnog računa budžeta KS za 2019. godinu.

Zastupnici će razmatrati i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a) za Projekt "Javni prijevoz Sarajevo - Dio 2" u iznosu od 20 miliona eura.

Ministarstvo saobraćaja KS je utvrdilo da je prioritetni dio tog projekta na dijelu od "S" krivine kod hotela Holiday Inn do Ilidže, s konekcijom prema Željezničkoj stanici, okretnicom na Željezničkoj stanici, prugom kroz ulicu Hamze Hume i odvojkom pruge za remizu tramvaja. Od Baščaršije do Ilidže tramvajska pruga je u vidu kružnog toka, s odvajanjem kraka prema Željezničkoj stanici i kraka kroz ulicu Hamze Hume.

Na dnevnom redu je i Informacija o stanju deponije Smiljevići te Nacrt zakona o Registru finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!