[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/sjednica-skupstine-brcko-distrikta-bih.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/100x73\/sjednica-skupstine-brcko-distrikta-bih.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/sjednica-skupstine-brcko-distrikta-bih.jpg","size":"480.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Skupština Distrikta raspravljala o provedbi stečajnog postupka nad 'Novi Bimeks'

Skupština Brčko distrikta BiH na sjednici održanoj u srijedu razmatrala je informaciju o realizaciji zaključka Skupštine Distrikta koji se odnosi na provedbu stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom "Novi Bimeks" d.d. Brčko te zaključila kako je neprihvatljivo odugovlačenje stečajnog postupka nad tim poduzećem.

U usvojenom zaključku Skupštine u vezi s ovim pitanjem navodi se kako je Skupština podržala Vladu Distrikta vezano za izdvajanje sredstava za vođenje stečajnog postupka i zaključak Vlade od 29. travnja ove godine u pogledu procjene vrijednosti nekretnina u stečajnom postupku, priopćeno je u četvrtak iz Skupštine Brčko distrikta BiH.

"Spremni smo riješiti to pitanje tako što bi se parcela na kojoj je groblje, otkupila prema procjeni Direkcije za financije. Sve druge procjene koje su i do četiri puta veće u odnosu na prvu procjenu vještaka i Direkcije upućuju na tendencije koje nisu dobronamjerne prema proračunu Distrikta", rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Zamjenica pravobranitelja Brčko distrikta BiH Velida Demirović kazala je kako procjena vještaka za parcelu od oko 4.500 kvadratnih metara na kojoj je groblje iznosi 295.137 maraka, dok je prema procjeni Direkcije iznos koji bi se platio za izuzimanje groblja iz stečajne mase 154.293 marke.

Pojasnila je, također, kako će se prije konačne odluke nadležnih o načinu prodaje imovine Novog Bimeksa raditi još jedna procjena nekretnina i vrijednosti nekretnine na kojoj je groblje.

Nakon što je završila rasprava o ovom slučaju, Skupština je po žurnom postupku usvojila izmjene i dopune Zakona o Uredu za pravnu pomoć i Zakona o planiranju, projektiranju i razvitku Brčko distrikta BiH, kao i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upravnom postupku.

Donesene su odluke o utvrđivanju javnog interesa Distrikta za izgradnju cesta u mjesnim zajednicama Boće, Ražljevo i Buzekara i izgradnju vodovoda u dijelu naselja Broduša.

Zastupnici su usvojili Izvješće o radu i financijsko izvješće Izbornog povjerenstva Brčko distrikta za 2018. godinu, kao i Plan i program rada Izbornog povjerenstva za 2019. godinu.

Razmatrano je i usvojeno Izvješće o radu i Izvješće o reviziji financijskog poslovanja Zavoda za zapošljavanje u prošloj godini kao i Izvješće o reviziji financijskog poslovanja Radio Brčko u 2018. godini. Zastupnici su razmatrali i Informaciju JP "Komunalno Brčko" u vezi s naplatom komunalnih usluga.

Razmatranje izvješća o procesu inicijalne fiskalizacije završeno je usvajanjem zaključka kojim se zadužuje Direkcija za financije Brčko distrikta da preko Povjerenstva za fiskalizaciju u roku od 15 dana omogući svakom obvezniku fiskalizacije biranje fiskalnog uređaja koji može vršiti ispis fiskalnih računa na jednom od službenih jezika i pisama u Brčko distriktu BiH.

Sjednica je prekinuta oko 19 sati i bit će nastavljena za 14 dana, stoji u priopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!