[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/06\/indija-zrak-zagadjenje-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/06\/100x73\/indija-zrak-zagadjenje-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/06\/indija-zrak-zagadjenje-xinhua.jpg","size":"233.73","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Škole u Indiji ponovo otvorene iako je zagađenje na visokom nivou

Škole u indijskom glavnom gradu New Delhiju ponovo su otvorene u srijedu, nakon što su bile zatvorene dva dana zbog  zagađenja zraka,  zbog kojeg je proglašeno vanredno stanje u javnom zdravstvu i zbog čega je došlo do protesta stanovnika i ekoloških grupa.

Djeca, od kojih su mnoga nosila maske za lice, vratila su se u škole u New Delhiju i okolnim gradovima čak i dok je zagađenje zraka  na "nezdravom" nivou u većini dijelova sjeverne Indije, uključujući i glavni grad.

Indijske meteorološke službe prognoziraju kišu u srijedu, a u četvrtak pljuskove. Iako pljuskovi mogu dovesti do dodatnog pogoršanja kvalitete zraka, bujične kiše mogu spustiti nivo zagađenja, koje je u nedjelju dostiglo rekorde u ovoj godini, javlja Reuters.

Ukupna kvaliteta zraka u gradu pokazala je određena poboljšanja drugi dan zaredom zahvaljujući snažnijim vjetrovima koji su raspuhali čestice koje doprinose zagađenju.

Vlasti u New Delhiju zabranile su u ponedjeljak vožnju automobilima čije registracijske oznake završavaju neparnim brojem, u pokušaju da smanje zagađenje, iako su se političari u gradu s više od 20 miliona ljudi raspravljali zbog uzroka zagađenja i ko bi trebao preuzeti krivnju za to.

Stručnjaci za zaštitu životne sredine kažu da bi svako povećanje spaljivanja stabljika usjeva u državama Punjab i Haryana - dijelu indijskog pojasa farmi koji  graniči s Delhijem - dovelo do povećanja nivoa zagađenja. Spaljivanje ostataka usjeva pomoglo je da se glavni grad Indije pretvori u najzagađeniji glavni grad na svijetu.

U utorak navečer više od 1.500 ljudi okupilo se na India Gateu, ratnom spomen-obilježju u centru New Delhija, kako bi protestovali protiv visokog nivoa zagađenja i zahtijevali djelovanje savezne i državne vlade.

Indeks kvalitete zraka izmjeren u američkoj ambasadi u New Delhiju bio je u srijedu na "nezdravom" nivou od 177, ali dosta niži u poređenju s utorkom ujutro kada je iznosio 331.

Sve iznad 401 klasificirano je kao "teško" zagađenje. Zagađenje zraka na tom nivou može ozbiljno uticati na one s postojećim respiratornim bolestima, ali čak i na zdrave ljude.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!