[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/kim-jong-un-kcna.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/100x73\/kim-jong-un-kcna.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/kim-jong-un-kcna.jpeg","size":"59.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un učvrstio svoj položaj novom funkcijom

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un učvrstio je svoj položaj u vrhu vladajuće Radničke stranke nakon što je imenovan za generalnog sekretara stranke, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji.

Nova funkcija je izglasana na  8. kongresu stranke u glavnom gradu Pyongyangu. Glasanje, koje se smatra formalnošću, održano je u nedjelju, nakon male revizije stranačkih pravila, prenosi dpa.

Kim Kong Un treći je u dinastiji vladara zemlje nakon svog oca Kim Jong Ila i djeda Kim Il Sunga, koji je također imao titulu generalnog sekretara stranke.

Nakon očeve smrti krajem 2011. godine, Kim Jong Un je proglašen vrhovnim vođom sjevernokorejske vojske, stranke i države.

Na sedmom kongresu stranke prije pet godina izabran je za predsjednika stranke.

U srijedu, drugog dana kongresa vladajuće Radničke stranke, Kim Kong Un rekao je da želi značajno proširiti vojni potencijal zemlje, uprkos međunarodnim sankcijama i značajnim ekonomskim problemima.

Na ovogodišnjem kongresu delegati su izabrali i nove članove centralnog odbora stranke, čiji je Kim član.

Njegov izbor za generalnog sekretara odražavao je "jednoglasnu volju i želju" svih članova stranke, građana i pripadnika Narodne vojske, saopćila je stranka.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!