[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/12\/l-c32f4026d1a0a252659a72074bbee01c.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/12\/100x73\/l-c32f4026d1a0a252659a72074bbee01c.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/12\/l-c32f4026d1a0a252659a72074bbee01c.jpg","size":"84.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Sjeverna Koreja spremna pustiti prve turiste u zemlju nakon 2020. godine i pandemije Covid-a

Grupa ljudi iz Rusije biće prvi turisti kojima je dozvoljen ulazak u Sjevernu Koreju otkako je uvedena blokada granica zbog COVID pandemije početkom 2020. godine, navodi se u objavi ruskih pokrajinskih vlasti i turističkog vodiča, javlja Reuters. 

Sjeverna Koreja je uvela neke od najstrožih graničnih kontrola na svijetu tokom širenja COVID-a, a još uvijek se nije u potpunosti otvorila za strance.

Putovanje, koje je reklamirala agencija sa sjedištem u Vladivostoku, dogovoreno je kada je guverner ruskog dalekoistočnog regiona Primorskog kraja, koji graniči sa Sjevernom Korejom, posjetio Pjongjang radi razgovora u decembru, objavila je regionalna vlada u postu na Telegramu ove sedmice.

Četvorodnevna tura će krenuti 9. februara i uključivati zaustavljanja u Pjongjangu i na skijalištu, prema online programu.

Simon Cockerell, generalni direktor kompanije Koryo Tours sa sjedištem u Pekingu, koja nije uključena u putovanje, rekao je za Reuters da su njegovi partneri u Sjevernoj Koreji potvrdili da se ruska posjeta odvija pod posebnim okolnostima.

- To je dobar znak, ali oklijevam da kažem da će to nužno dovesti do šireg otvaranja zbog posebnih okolnosti za ovo jedno putovanje - rekao je on. "Ali s obzirom na to da turista nije bilo četiri i više godina, svako turističko putovanje se može posmatrati kao pozitivan korak naprijed".

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se na samitu u istočnoj Rusiji u septembru prošle godine, gdje su obećali produbljivanje saradnje na ekonomskim, političkim i vojnim frontovima uprkos međunarodnim sankcijama.

Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje ograničavaju poslovanje sa Sjevernom Korejom zbog njenog nuklearnog  programa i balističkih projektila u velikoj mjeri ne utiču na turizam.

Godinu dana prije nego što je pandemija počela, Sjeverna Koreja je zabilježila porast kineskih turista koji su toj zemlji koja je u velikom nedostatku novca osigurali do 175 miliona dolara dodatnih prihoda u 2019. godini, prema procjeni NK Newsa sa sjedištem u Seulu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!