[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/21\/l-9cb69cd95620f16129a66b7fd6996f1b.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/21\/100x73\/l-9cb69cd95620f16129a66b7fd6996f1b.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/21\/l-9cb69cd95620f16129a66b7fd6996f1b.jpeg","size":"120.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Širokobriježani se upoznali s Parkinsonovom bolesti

U organizaciji udruge ”Mi i Parkinson” u Širokom Brijegu je održano predavanje na temu ”Parkinsonova bolest: Kako prepoznati i liječiti”, koje je vodila specijalistica neurologije prof. dr. sc. Maja Relja s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Doktorica Relja istaknula je kako je Parkinsonova bolest druga po učestalosti neurodegenerativna bolest kod ljudi.

- Ova bolest je još poznata pod nazivom dršćuća paraliza zato što dominira ljudima. Osobama s tom bolešću počnu drhtati ruke i postaju na neki način izrazito usporeni i to je ono po čemu je ova bolest poznata u narodu. Nešto što je danas značajno istaknuti je to da postoje simptomi koji nisu vezani za motoriku. Među tim simptomima su depresija, poremećaj probave i poremećaj sna, a znaju se javiti u ranoj fazi ove bolesti. To je nešto što čini razliku u prepoznavanju Parkinsonove bolesti puno ranije nego što smo prije mislili – kazala je doktorica Relja.

Osvrnula se na liječenje ove bolesti i dostupnost terapije za pacijente koji boluju od Parkinsonove bolesti.

- To je još uvijek simptomatska terapija i uzima se doživotno. Bolest još uvijek u današnje vrijeme ne možemo u potpunosti izliječiti, prema tome terapija se uzima doživotno. Imamo različitih vrsta lijekova i dostupni su gotovo svi oni lijekovi koje imamo u svijetu – rekla je.

Dotaknula se i rizičnih skupina, upozorivši kako od Parkinsonove bolesti obolijeva sve više mladih ljudi.

- U starijoj životnoj dobi je učestalost pojave ove bolesti veća. Međutim, danas je novost da 30 posto ljudi obolijeva u mlađoj životnoj dobi, čak ispod četrdesete godine života, tako da je na određeni način bolest zastupljena i među tom populacijom. Imamo sve veći udio starije populacije, a to znači da je i Parkinsonova bolest prisutnija i stvara veći izazov za zdravstveni sustav – zaključila je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!