[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/01\/apple-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/01\/100x73\/apple-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/01\/apple-twitter.jpg","size":"74.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Siri više neće imati samo ženski glas

Godinama je Siri bila sinonim za glasovnog asistenta na Appleovim uređajima. Susan Bennet, američka glasovna glumica je posudila svoj glas za nju, a da to nije znala. Dvije godine, njen glas je odgovarao na upite korisnika i zabavljao ih humorističnim i sarkastičnim odgovorima. Nakon toga, njen glas je zamijenio mlađi glas, čija vlasnica i dalje nije poznata javnosti. 

Iako su istaživanja pokazala da je korisnicima ugodnije slušati ženski glas, sve se češće spominje i istraživanje koje je pokazalo da korištenje ženskog glasa za asistenta, može potaknuti stvaranje pristrasnosti i negativnih stereotipa. 

Zbog toga su u Appleu odlučili korisnicima dati mogućnost izbora na samom početku i ponuditi im da sami odaberu da li žele da im Siri bude žensko ili muško. Do sada je Siri, prema tvorničkim postavkama uvijek bila žensko, a oni koji su htjeli nešto drugo, morali su u postavkama sami namjestiti.

Osim toga, Apple će u novoj verziji iOS-a ponuditi dva potpuno nova glasa za Siri, a o kakvim  glasovima se radi, još nije poznato, ali TechCrunch navodi kako se koriste snimke ljudskih glasova koje su potom provučene kroz Appleov alat za prebacivanje teksta u govor, čime bi odgovori bili drugačiji i prirodniji. 

Novi glasovi će biti dostupni za engleske govornike širom svijeta, a s vremenom bi mogli biti dostupni na ostalih 20 jezika, koji se još koriste u iOS- sistemu i Appleu. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!