[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/13\/vjekoslav-bevanda-patria.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/13\/100x73\/vjekoslav-bevanda-patria.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/13\/vjekoslav-bevanda-patria.jpg","size":"297.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Sindikat Agencije za lijekove: Bevandina najava povećanja plaća ponižavajuća

Povodom izjave ministra finasija Vjekoslava Bevande o mogućem povećanju plaća u institucijama BIH oglasio se Sindikat Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

„Ovakva najavljena Odluka je još jedna u nizu ponižavajuće i omalovažavajuća za sve uposlenike, čija je osnovica za obračun plaća nekad bila 535 KM, smanjivana je dva puta u iznosu 10%, sadašnjom Odlukom o povećanju sa 4,5%,osnovica za platu bi iznosila 498,7 KM.

Deset godina sa smanjenom osnovicom za platu, nije bilo ni volje ni želje, a pogotovo da se uzmu u obzir zahtjevi Sindikata za povećanje plata i drugih tema vezano za radnopravni status uposlenika.

Uposlenici s manjim koeficijentima složenosti neće imati povećanje ni 30-40 KM na mjesečnom iznosu. Standard je rastao, troškovi života povećavani, plaće smanjivane. Punih 10 godina primamo umanjene plaće, entiteti po nekoliko puta povećavali plate, tamo gdje je kršen Kolektivni ugovor uposlenika putem sudova sve naplaćeno, a nivo Vijeća ministara, bombastično najavljuje moguće povećanje“, kaže Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije za Lijekove.

Pritisak Sindikata, navodi Rustemović, o kojem govori ministar, nije bio dovoljno jak i uvažen, traženo je da osnovica za obračun plaća u 2020. godini iznosi minimalno 535,00 KM, da osnovica ne može iznositi manje od 80 posto prosječne plate u BiH iskazane na godišnjem nivou za kalendarsku godinu koja dvije fiskalne godine prethodi godini u kojoj će se osnovica primjenjivati.
 

 

(Patria)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!