[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/19\/haris-silajdzic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/19\/100x73\/haris-silajdzic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/19\/haris-silajdzic.jpg","size":"54.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Silajdžić: U vrijeme rastućeg nacionalizma izbor Bidena dobra je vijest

 U vrijeme rastućeg rasizma i ekstremnog nacionalizma izbor Joea Bidena za novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država je dobra vijest za cijeli svijet, ocijenio je u razgovoru za Fenu bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić.

Silajdžić je dolazak nove američke administracije komentirao uoči inauguracija 56. američkog predsjednika Joea Bidena koja će biti upriličena u srijedu, 20. januara, a sve velike medijske kuće najavile su prijenos tog svjetskog događaja.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Silajdžić napominje da je Dejtonski sporazum donio neophodan mir, ali je istovremeno nagradio agresiju i genocid.

- Gospodin Biden je istupajući u američkom Senatu jasno osuđivao agresiju na BiH i zločine nad civilima, kao što je i osuđivao embargo na naoružanje koji je išao u prilog agresoru - istaknuo je Silajdžić.

Međutim, dodao je, danas raspolažemo presudama koje daju za pravo Bidenu, a građanima BiH također daju pravo na život u demokratskoj zemlji ravnopravnih građana.

- Genocid ne smije biti ponovo nagrađen. Međutim, potpuno je neshvatljivo da se moguće američke i evropske inicijative presreću ponudama iz BiH koje oživljavaju u Parlamentu BiH odbačeni 'aprilski paket'. Taj paket je odbačen jer legitimizira rezultate agresije i genocida kao da građani BiH ne zaslužuju nikakvo bolje rješenje i kao da se radi o svetom pravu zločinaca da budu nagrađeni za zločin - zaključio je Silajdžić.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!