[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/17\/green-onion-699943-1920.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/17\/100x73\/green-onion-699943-1920.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/17\/green-onion-699943-1920.jpg","size":"98.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Sezona je mladog luka: Dodajte ga svježeg ovoj kremastoj supici

S proljećem nam u vrtove i na pijace stiže omiljeni mladi luk!

Maksimalno ga iskoristite i uživajte u bogatstvu njegovog okusa i zdravstvenim dobrobitima, koje su fantastične.

Neka vas njegov blagi okus ne zavara – iznimno je bogat nutrijentima. 

Pokazalo se da mladi luk u sebi krije čak 100 puta više fitonutrijenata nego što ga sadrži „odrasli“ luk.

Može se pohvaliti i obiljem sumpora, koji ima antikancerogena svojstva.

Bogat je vlaknima, vitaminima A, B, C i K, a od minerala sadrži i magnezij, fosfor, bakar, kalij, kalcij, krom i mangan.


Zdravstvene dobrobiti mladog luka

Ovo su samo neke od zdravstvenih dobrobiti mladoga luka koje će vas zasigurno potaknuti na njegovu učestalu konzumaciju:

  • ima snažna protuupalna svojstva
  • daje poticaj imunitetu
  • potiče probavu
  • štiti od čira na želucu
  • pomaže u prevenciji karcinoma
  • čuva zdravlje vida
  • štiti od infekcija
  • snaži kosti
  • ima anti-age učinak
  • dobar je za zdravlje srca
  • prevenira prehladu i gripu


Nikada nemojte bacati zeleni dio, tzv. pera mladoga luka, jer upravo se u njima krije najviše zdravih sastojaka.
 

Kako je najbolje konzumirati mladi luk


Možete ga jesti svježeg (takav je i najzdraviji) ili kuhanog te ga dodavati u supice, variva, povrtne složence, pire...

Nemate li ideju što s mladim lukom, jednostavno ga dodajte u jelo za koje vam donosimo recept. Radi se o kremastoj supi od brokule i crvene leće, kojoj nećete moći odoljeti.

Ova bezglutenska supa sadrži svega 7 sastojaka i možete je pripremiti u samo 30 minuta.

Sve što vam treba jesu brokula, crvena leća (može i smeđa u nedostatku ove prve), malo čilija u prahu, povrtni temeljac i, naravno, aromatični mladi luk bez kojeg su proljetna jela nezamisliva.
 

Kremasta supa od brokule i crvene leće – s mladim lukom

Sastojci:

  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 srednji luk, narezani
  • 3 bijela luka, nasitno narezana
  • prstohvat čilija u prahu
  • 1 šalica crvene leće
  • 2-3 veće glave brokule (može i stabljike, narezane)
  • 6-7 šalica povrtnog temeljca
  • 1 konzerva kokosova mlijeka, po želji
  • malo himalajske soli
  • biber, po želji


Za garniranje (po želji):

  • 1-2 mlada luka, narezana na ploške
  • bademi u listićima
  • krutoni


Priprema:

  1. U većem loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk pa propirjajte oko 5 minuta. Dodajte i nasjeckani bijeli luk i čili pa još propirjajte oko 1 minutu.
  2. Potom u lonac dodajte i crvenu leću, brokulu, povrtni temeljac te, po želji, kokosovo mlijeko. Vilicom pritisnite brokulu kako bi sva bila prekrivena tekućinom. Zakuhajte pa stavite poklopac.
  3. Nastavite kuhati 15-20 minuta (juha je gotova kada se crvena leća skuha). Ovu juhu možete pripremati i sa smeđom lećom, no u tom slučaju trebate dulje kuhati (30-35 minuta). Po želji, dodajte soli i papra.
  4. Kada su sastojci kuhani, izmiksajte supu štapnim mikserom do željene teksture (za kremastiju verziju, duže miksajte). Supicu možete izmiksati i u blenderu, no pričekajte da se barem malo ohladi.
  5. Poslužite supu u zdjelicama te je garnirajte narezanim mladim lukom, bademima u listićima ili zdrobljenim sjemenkama gorušice. Po želji, možete dodati i krutona (prepečenih kockica hljeba) ili iscijediti malo svježeg limuna.


Za poseban „sirast“ okus, možete dodati i 2-3 žlice jestivog ili prehrambenog kvasca.

Po želji, ovoj supi možete dodati i malo drugih začina, poput timijana ili origana. 

 

 

 

 

 

(alternativa-za-vas.com)

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!