[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/l-984552737e20afc9d9366b867893d71b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/100x73\/l-984552737e20afc9d9366b867893d71b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/l-984552737e20afc9d9366b867893d71b.jpg","size":"85.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Šestosjed Trnovo pušten u rad

 

Na Jahorini je u rad puštena još jedna nova instalacija vertikalnog transporta, šestosjed Trnovo, čime je zaokružen ciklus investicija realizovanih tokom proteklog ljeta.

Tim povodom direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić, rekao je:

“ Posljednja u nizu svih investicija koje smo realizovali u toku ove ljetne sezone kreće sa prevozom skijaša i jako sam srećan zbog toga. Kapacitet šestosjeda je 2.400 skijaša na sat, dužine je 570 m i vožnja ovom instalacijom traje oko 2 minuta. Uz sam šestosjed ovdje smo izgradili i jednu potpuno novu ski stazu, stazu broj 9 koja je blaga i široka i već sada dobijamo sjajne povratne reakcije od strane skijaša koji su imali priliku da isprobaju ovu ski stazu. Ovo je veliki dan za Olimpijski centar Jahorina. Cilj nam je da razvijemo ovaj dio Jahorine i upravo iz tog razloga smo ovdje napravili jedan skijaški poligon sa pokretnom trakom koji je idealan za početnike, na ovoj lokaciji otvaramo i jedno prodajno mjesto. Cilj nam je da gosti iz vikend naselja imaju lak i brz pristup skijalištu a to smo ovi projektima omogućili.  Otvorili smo i novo prodajno mjesto i postavili skiosk kod Pegija koji radi 24h upravo za goste iz vikend naselja. Jahorina je sada jedna cjelina koju svake godine dodatno dopunjavamo sa novim stazama, instalacijama i sadržajima za sve naše posjetioce. Zbog toga ogromnu zahvalnost dugujem zaposlenima u Olimpijskom centru Jahorina koji rade i do 5 ujutro kako bi sve bilo spremno na vrijeme.“

Ministar saobraćaja i veza u Vladi RS, Nedeljko Ćorić reako je da mu je zadovoljstvo, kao resornom  ministru, svjedočiti realizaciji niza projekata na našoj olimpijskoj ljepotici Jahorni. „Olimpijski cenatr Jahorina u prethodnom periodu je realizovao veoma važne projekte vrijedne više od 90,2 miliona KM, kako bismo ovu sezonu dočekali kao jedan od namodernijih ski centara u Jugoistočnoj Evropi. Kako bi se primio veliki broj posjetilaca iz regiona i Evrope, neke od najznačajnijih investicija završene su u mnogo krećam roku od predviđenog ili očekivanog. Izgrađene su moderne žičare, gondole, šestosjedi i ski liftovi, uređene i osvijetljene ski staze, modernizovani sistemi za osnježivanje, nabavljena oprema i mašine. Veliki broj radnika bio je angažovan. Vlada Republike Srpske i Ministarstvo saobraćaja i veza  su prepoznali značaj razvoja Jahorine i podržali Olimpijski centar u realizaciji projekata čiji je cilj unapređenje i modernizacija skijališta. Veća posjeta Jahorini će  doprinijeti jačanju opština Sarajevsko-romanijske regije, povećanju broja zaposlenih, popunjavanju turističkih i ugostiteljskih kapaciteta i unapređenju privrednog ambijenta. Podrškom razvoju Jahorine podržavamo regionalni razvoj Republike Srpske“, dodao je Ćorić.

Za 43 dana skijanja na Jahorini je skijalo 110.000  skijaša što je za  50 odsto bolje u odnosnu na isti period prošle godine. Promet je premašen je za 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Na Jahorini je trenutno u pogonu kompletan vertikalni transport i svih 47 km dobro pripremljenih ski staza su na raspolaganju skijašima i borderima. Uz sjajno skijanje u dnevnom terminu od 9 do 16 časova, skijaši na Jahorini imaju priliku uživati i u noćnom skijanju svaki dan u terminu od 18 do 21 čas. U večernjem terminu su u pogonu obje kabinske gondole, Poljice i Partizan, dok gondola Poljice prevozi goste na vrh do Olimpijskog bara i dostupna je za panoramsku vožnju do 23 časa gdje u večernjim terminima organizuju nastupe poznatih pjevača.

Nedeljko Elek, predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina rekao je:“kada smo prije dvije godine ušli u projekat Obućuna Bare, opština Trnovo je bila mala  opština sa budžetom od 900.000 KM koja u kompletu zavisi od raspodjele PDV-a. Danas nakon investicija Vlade Republike Srpske i Olimpijskog centra Jahorina , opština Trnovo ma svom računu ima 3 miliona KM, hiljadu daje za svako novorođeno dijete, 500 KM svakom bračnom paru i taj novac koji se pojavio u budžetskoj kasi je sa Jahorine sa lokaliteta Obućina bare. Drago mi je da imamo odličnu saradnju sa načelnikom opštine ,sa Vladom RS i resornim ministrom Ćorićem i zahvalio se njemu i Vladi jer podržavaju sve što radimo na Jahorini.“

 

Načelnik opštine Trnovo, Dragomir Gagović rekao je da je ovo veliki dan za opštinu Trnovo. „Šestosjed Trnovo, poligon, ski staza i prodajno mjesto koje je ovdje izgrađeno je ujedno i najveća investicija u posljednjih 30 godina  i njena vrijednost je  30 miliona KM. Čestitao bih svim zaposlenim u Olimpijskom centru i svima koji su doprinijeli značajno da se ovo desi.

 

Posebne čestitke menadžmentu na čelu da direktorom Ljevnaićem, koji je čovjek iz struke i svoje znanje pokazao u zemljama regiona ali čak i dalekoj Kini. Sve ovo što se dešava na Jahorini je u velikoj mjeri zahvaljujući predjsedniku Nadzornog odbora Eleku. Zahvalio bih se i vladi Republike Srpske, ministru Ćoriću i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku jer je on ovo obećao prije četiri godine i sproveo u djelo. Lokalna zajednica će imati ogromne benefite od ovog projekta. Samo ako uzmemo u obzir da je zahvaljujući ovog projektu  cijena kvadrata 4.000 Km stambenog prostora, dok je 4.500 KM poslovnog prostora. Ovo je projekat budućnosti, a naredne generacije osjetiće šta znači žičara, za razvoj Trnova jer OC Jahorina ima plan da na području naše opštine bude centralno mjesto okupljanja turista i skijaša“, dodao je Gagović.

 

Ovaj vikend na Jahorini obilježiće mnogobrojna dešavanja. U subotu 15.1. od 11:00 do 17:00 časova na platou Poljice Jahorina će biti domaćin drugom po redu Teqvoly zimskom kupu. Riječ je o takmičenju sportskog karaktera, tačnije, u teqvoly-ju, koji predstavlja potpuno novu dimenziju odbojke, a koji velikom brzinom osvaja srca mnogih sportista.  I ove godine tradicionalno na ovoj planini obilježavaju Svjetski dan snijega u nedjelju 16. januara kada će uz popust od 50% na poludnevne, dnevne i noćne ski karte za najmlađe posjetioce realizovati zabavnu radionicu u poligonu na Poljicama od 16:00 časova a nakon toga noćnu trku od 18:00 časova. Cilj je da kod djece i mladih podstaknu i razviju ljubav prema planini i prirodi.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!