[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/14\/kina-koronavirus-oboljeli-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/14\/100x73\/kina-koronavirus-oboljeli-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/14\/kina-koronavirus-oboljeli-twitter.jpg","size":"91.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Šest kineskih zdravstvenih radnika umrlo, 1.716 zaraženo koronavirusom

Kineski zvaničnici objavili su novi bilans za zdravstvene radnike zaražene novim koronavirusom, usred zabrinutosti zbog nedostatka zaštitne opreme.

Šest zdravstvenih radnika je umrlo, a 1.716 je zaraženo virusom COVID-19, kazali su zvaničnici, prenosi BBC.

Prošlosedmična smrt doktora Li Wenlianga, koji je pokušao rano upozoriti vlasti na virus, izazvala je tugu i bijes u javnosti.

Za sada je poznato da je više od 1.300 ljudi umrlo od virusa. Posljednje brojke pokazuju 122 nova smrtna slučaja u Kini, što znači da je broj umrlih 1.381.

Ukupni broj zaraženih povećan je  na 63.922 slučaja, prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila je u utorak da nije došlo do većeg pomaka u postotku smrtnosti ili jačine virusa, uprkos porastu broja zaraženih u pokrajini Hubei, epicentru bolesti.

Do porasta u Hubeiju je došlo jer su oni počeli koristiti širu definiciju za dijagnosticiranje ljudi, rekao je Mike Ryan, šef programa SZO za vanredne slučajeve u zdravstvu.

Također nije bilo značajnog porasta broja zaraženih slučajeva izvan Kine.

Zeng Yixin, potpredsjednik kineske nacionalne zdravstvene komisije, rekao je dasu u Wuhanu, gdje je epidemija počela, zaražena 1.102 medicinska radnika, te još 400 u drugim dijelovima pokrajine Hubei.

Kazao je da se broj zaraženih među zdravstvenim radnicima povećava.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!