[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/01\/16\/bukagija-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/01\/16\/100x73\/bukagija-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/01\/16\/bukagija-2.jpg","size":"239.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Reportaža

SEKS INDUSTRIJA:Nema „bukagije“ bez bosanske hrastovine

Piše: Zdravko Čupović ([email protected])

 

Muškarci i žene su od davnina koristili dildo za različite namjene. Pravljeni su isključivo od tvrdih materijala. Posljednjih godina, sa pojavom silikona, industrija seks igračaka se uglavnom orijentisala na „mekše“ materijale. Neki su, međutim, krenuli u suprotnom pravcu i zadržali stari „tvrdi“ kurs. Jedna od najpoznatijih je mala porodična kompanija „Sex Wooden Toys“ (SWT), iz Magione, malog gradića u centralnoj Italiji, koja se već dvije decenije bavi obradom drveta, a igračke za odrasle proizvode od 2012. godine.

 STVAR UKUSA

- Odlučili smo da ponudimo drvo, napušteni materijal. Stvorili smo igračke od prirodnih materijala. Sa znanjem i sposobnostima koje imamo ne želimo samo da ponudimo klijentima „predmet zadovoljstva“ već istinsko umjetničko djelo. Napominjemo da ne postoji posebna prednost u korištenju drveta u odnosu na druge materijale. To je stvar ukusa - kaže za magazin Start BiH, 23-godišnja Giorgia, nasljednica očeve kompanije.

Imena proizvoda ove kompanije inspirisana su grčkim bogovima, za koje Giorgia kaže da kada misli o njima zamišlja najdivnija stvorenja.

- Želim taj osjećaj prenijeti na proizvode tako da se oni koji ih koriste  osjećaju sjajno. Dildoe i vibratore posvećujem svim damama, ženama koje znaju šta žele i koje cijene sebe. Igračke za analno zadovoljstvo posvećujem muškarcima koji poznaju svoje tijelo i žele maksimalno zadovoljstvo -poručuje ova mlada preduzetnica.

Najprodavaniji proizvod nije ni dildo ni vibrator, već analna igračka „Ermes“. Najpopularniji dildo je „Afrodita“. Talasasta konfigruacija obje igračke garantuju vrhunsko zadovoljstvo, uvjerava nas Giorgia. Kada je riječ o veličini, najpopularniji dildoi i vibratori su oni sa prečnikom od četiri centimetra. Kako kaže naša sagovornica, dame poznaju svoja tijela, znaju šta žele i nemaju tendenciju za preuveličavanjem. Muškarci najčešće kupuju analne igračke u XL veličini.

bukagija-3.jpg

Jedna od prednosti malih porodičnih kompanija poput ove jeste i ta što su u mogućnosti i da izađu u susret posebnim narudžbama i željama klijenata. Takve zahtjeve primaju putem e-maila. Narudžbe za standardne proizvode za klijente iz Evrope i Amerike se odvijaju putem online zvanične stranice kompanije, a proizvod se isporučuje poštom.

U proteklih šest godina, otkako se bavi pravljenjem drvenih seksualnih igračaka, nisu, kaže naša sagovornica, primijetili neke promjene u ukusu klijenata. Jedino što ih je, možda, iznenadilo jeste popularnost analnih igračaka većih dimenzija.

Igračke prave od šest vrsta drveta: maslinovog, trešnje, mahagonija, evropskog hrasta, wenge (tamnog afričkog drveta) i afričkog paduka.

 RAVNOTEŽA TEHNIKE I ISKUSTVA

- Svaki od njih je drugačiji i lijep. Počinjemo sa vrlo svijetlim drvetom poput evropskog hrasta pa do jako tamne wenge. Najfinija je maslina koja sa svojim „venama“ svaki predmet čini unikatnim. Drvo kupujemo od obližnjih dobavljača, ali većina toga ne raste ovdje pa drvo dolazi iz istočne Evrope, pa i iz Bosne i Hercegovine - otkriva Giorgia.

 

bukagija-1.jpg

Kada je riječ o kupcima, radi se uglavnom o muškarcima od 35 do 55 godina starosti, dok većina ženskih kupaca pripada dobnoj grupi od 25 do 50 godina.

Iako to tako ne izgleda na prvi pogled, izrada svake igračke iziskuje dosta vremena, kaže naša sagovornica, jer od crteža do gotovog proizvoda postoje brojne faze, ne računajući proces sušenja.

- Počinjemo sa rezanjem drvene ploče na male dijelove, zavisno o veličini proizvoda. Mašine potom obrađuju te dijelove da bi se dobio oblik. Potom posao preuzimaju zanatlije. Vrhovi se odbacuju, a ostatak brusi. Premazuje se sa stri sloja boja kako bi se zatvorile sve pore u drvetu. Nakon završne obrade, igračke se pakuju u kutiju - pojašnjava Giorgia.

Na kraju, naša sagovornica napominje da su svi proizvodi ručne izrade:

- Naša definicija zanatstva je ravnoteža između tehnike i iskustva zanatlije. Zahvaljujući mom ocu, uspjeli smo napraviti mašine koje koristimo u proizvodnji. Kao što sam rekla, mašine definišu oblik, a sve su ostale faze ručni rad. Ta mala mašinska pomoć nam je pomogla u optimizaciji vremena i prepolovila troškove rada tako da možemo imati konkurentne cijene.

 

OD 35 DO 96 EURA

Dildoi koštaju 87 eura, vibratori su nešto skuplji i koštaju 96 eura, dok su analne igračke najjeftinije i kreću se u rasponu od 35 do 40 eura. Za dodatnih 10 eura moguće je laserski ugravirati posvetu.

bukagija-4.jpg

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!