[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-4ca2ac3d080632015ae2605dfc25dbf2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/l-4ca2ac3d080632015ae2605dfc25dbf2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-4ca2ac3d080632015ae2605dfc25dbf2.jpg","size":"80.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

Vlada Kantona Središnja Bosna izdvojit će barem duplo više sredstava za Prokoško jezero, najavio je nakon današnje sjednice Vlade u Travniku ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović.

"Prokoško jezero Vlada je dala na upravljanja fojničkom komunalnom poduzeću. Oni su stanje znatno popravili u vidu što je zabranjena nelegalna gradnja. Evidentno je da smo mi sad u jednoj koliziji. Po postojećem zakonu tu bi trebalo biti formirano kantonalno poduzeće, ali ako sagledamo čitavu situaciju ta priča je na dalekom štapu. Zato se išlo na ovaj način, da se upravljanje dodijelilo lokalnom komunalnom poduzeću. Prvi proces u kojem smo uspjeli je da smo zaustavili nelegalnu gradnju", rekao je Šečibović.

Međutim, dodaje, sada je puno zahtjeva za izgradnju infrastrukture.

"Vi znate da je urađen jedan dio kanalizacije, da se to treba nastaviti, a mi smo zabranili građenje. U izradi su novi pravilnik i novi zakon, uključen je čitav tim s razine FBiH, našeg ministarstva, kao i lokalna zajednica, kako bismo to definirali i omogućili svima neophodne infrastrukturne radove na jezeru i do jezera", ocijenio je ministar. 

Rekao je i da lokalna zajednica smatra da sredstva koja se izdvajaju nisu dovoljna.

Rendžeri su tamo čitavo vrijeme, rade odvoz smeća, prisutni su, kontroliraju i to je jedna realna slika. Ove ćemo godine napraviti jedan iskorak, izdvojit ćemo u najmanju ruku duplo više sredstava nego prethodnih godina. Znamo da i to neće biti dovoljno. Mi nećemo ostaviti Prokoško jezero i sigurno ćemo ovaj proces dovesti do kraja svi zajedno", rekao je Šečibović.

Prema njegovim riječima, stanje se znatno popravilo i kad je u pitanju endemična vrsta vodozemca, po kojem je Prokoško jezero poznato.

"Triton je tamo sad prisutniji više nego ikad, lokalna zajednica je napravila određene bazene i sad svi posjetitelji u svakom trenutku mogu vidjeti tritona i sve ono što po čemu je posebno ovo jezero", naglasio je ministar. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!