[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/05\/l-bef1f2ab90ac3c9850d5ffa9e8d7df2b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/05\/100x73\/l-bef1f2ab90ac3c9850d5ffa9e8d7df2b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/05\/l-bef1f2ab90ac3c9850d5ffa9e8d7df2b.jpg","size":"104.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

SDA i NES osvojili najviše glasova u Unsko-sanskom kantonu

Stranka demokratske akcije (SDA) nakon obrađenih 74 posto biračkih mjesta u Unsko-sanskom kantonu (USK) ima najveći broj glasova građana za sve nivoe vlasti. Trenutna situacija i brojke (15.805 glasova) im garantuju devet zastupničkih mandata u narednom sazivu kantonalne skupštine.

-Mogu bez ustezanja reći da će Stranka demokratske akcije biti pobjednik Općih izbora 2022. godine kada je u pitanju USK. To se ne odnosi samo na broj glasova za kantonalni, nego i federalni, odnosno državni nivo vlasti. Rezultati su u potpunosti u skladu sa našim ciljevima i očekivanjima - kazao je Jasmin Musić iz Stranke demokratske akcije Unsko-sanskog kantona.

Narodni evropski savez (NES) je odmah iza SDA po broju osvojenih glasova, dok je aktuelni kantonalni premijer Mustafa Ružnić kao nosilac liste za Skupštinu USK-a osvojio uvjerljivo najviše glasova gledajući pojedinačno. Za njega je glasalo više od 10.000 ljudi. Sadašnjih 15.578 prikupljenih stranačkih glasova, ovoj stranci osigurava osam zastupničkih mandata u kantonalnoj skupštini.

-Većinu naših ciljeva smo uspjeli ispuniti, tako da smo prilično zadovoljni rezultatima. Još uvijek je rano govoriti o eventualnom formiranju vlasti u našem kantonu, odnosno potencijalnim koaliranjima, međutim mislim da je narod jasno rekao koga želi za premijera - kazao je još uvijek aktuelni kantonalni premijer Mustafa Ružnić (NES).

Izborni prag u Unsko-sanskom kantonu prešlo je ukupno devet političkih stranaka, pa bi tako u novom kantonalnom skupštinskom sazivu trebali participirati i Socijaldemokratska partija (SDP) sa četiri mandata, Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) tri,  Demokratska fronta (DF) dva, te Narod i pravda (NiP), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Laburistička stranka i Naša stranka sa po jednim zastupničkim mandatom.

Trenutno se sa sigurnošću može konstatovati jedino kako dvije stranke s najvećim brojem glasova (SDA i NES), kako navode, neće koalirati, odnosno zajednički formirati vlast. Svaka će to pokušati ostvariti s drugim koalicionim partnerima, što vodi do kompleksne postizborne matematike, karakteristične za ovaj dio BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!