[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/19\/sjeverni-tok-gasovod-foto-twitter123.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/19\/100x73\/sjeverni-tok-gasovod-foto-twitter123.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/19\/sjeverni-tok-gasovod-foto-twitter123.jpg","size":"94.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Scholz: Njemačka bi mogla zaustaviti Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu

Nova njemačka vlada u utorak je dala najjasnije naznake do sada da će razgovarati o zaustavljanju plinovoda Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz iznio je svoje najoštrije upozorenje do sada na press konferenciji s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, gdje je bio pod pritiskom o tome je li kažnjavanje Sjevernog toka 2 dio "teških ekonomskih mjera" za koje je Njemačka rekla da će se Rusija suočiti ako napadne Ukrajinu, piše Politico.
 
- Jasno je da će to biti visoka cijena i da će se o svemu tome morati razgovarati ako dođe do vojne intervencije protiv Ukrajine - rekao je Scholz.
 
Kancelar Scholz je izjavio da njegova vlada "stoji pri svim aspektima" sporazuma koji je njegova prethodnica Angela Merkel postigla s američkim predsjednikom Joeom Bidenom prošle godine, prema kojem je Njemačka obećala poduzeti mjere na nacionalnom nivou i prinuditi EU na sankcije ako Rusija "upotrijebi energiju kao oružje ili počini daljnja agresivna djela protiv Ukrajine."
 
Primjedbe kancelara Njemačke dolaze u trenutku kada je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici, pojačavajući strah od invazije. Niz prošlosedmičnih sastanaka između Rusije, SAD-a i saveznika iz NATO-a nije uspio ublažiti napetosti.
 
- Očekujemo da će Rusija deeskalirati situaciju. To bi moglo uključivati, na primjer, smanjenje trupa na ukrajinskoj granici- rekao je Scholz.
 
Također je nagovijestio spremnost na razgovor s Moskvom, rekavši, "naravno, spremni smo ući u ozbiljan dijalog s Rusijom o sigurnosnim pitanjima u Evropi".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!