[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/21\/untitled_2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/21\/100x73\/untitled_2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/21\/untitled_2.jpg","size":"252.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

SBiH poziva OHR da zaustavi izmjene Krivičnog zakona FBiH

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) poziva visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da stavi moratorij na izmjene Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, koje je prije dva dana većinom glasova odobrio Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

SBiH je na pres-konferenciji naveo da ove izmjene, umjesto da podstiču borbu protiv kriminala i korupcije, amnestiraju počinioce takvih krivičnih djela i daju „vjetar u leđa“ ovim teškim pojavama.

Naglašavajući da Stranka za BiH nije glasala za takve izmjene, pozivaju građane da na predstojećim oktobarskim izborima u zemlji, „jednim potezom olovkom“ kazne političke faktore koji su prije dva dana u Federalnom parlamentu glasali „za“. 

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić  naglašava da je potvrdno glasao 61 zastupnik iz stranaka i lijevog i desnog smjera, što, po njegovom mišljenju, pokazuje da kriminal ne poznaje ni ideološke granice.  

Predsjednik SBiH posebno ističe da su većina onih što su glasali potvrdno sada „pod amnezijom“ i „ne znaju“ da su to učinili. U tom kontekstu spominje i Socijaldemokratsku partiju BiH, njeno zabrinjavajuće „olako glasanje za“, iako je opoziciona.

Jerlagić također kaže da SBiH raspolaže dokazima koje će dostaviti tužilaštvu o trgovini uticajem, dokazima vezanim, primjerice, za dobivanje milionski vrijednih poslova po stranačkim linijama, kao i za tender za rekonstrukciju zgrade Elektroprivrede BiH. On poziva tužilaštvo da se uključi u procesuiranje tih i sličnih pojava.

Predsjednik Glavnog odbora SBiH Muhidin Alić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova FBiH, izjavio je na pres-konferenciji da prihvaćene izmjene Krivičnog zakona FBiH obesmišljavaju, čine benignim jedan član sadašnjeg  Krivičnog zakona, i to u trenutku kad su pod njegov udar počeli dolaziti pojedini funkcioneri zbog zloupotreba.

Izmjene Krivičnog zakona FBiH, kakve je prije dva dana odobrio Predstavnički dom, jedan su od nabrutalnijih napada na pravnu državu, smatra Alić.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je bez mnogo rasprave Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Krivičnog zakona FBiH na sjednici održanoj 19. juna u Sarajevu. Izmjene ne mogu stupiti na snagu dok ih ne odobri i Dom naroda.

Predložila ih je po skraćenom postupku poslanica Elzina Pirić, bivša članica Stranke demokratske akcije, a sada novoformiranog Pokreta demokratske akcije.

Pirić je zajedno s članom Parlamenta Mirsadom Kukićem obavijestila krajem marta Predstavnički dom da istupa iz poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije. Prešla je tada u nezavisne poslanike, što je učinio i Kukić.

Podijelite ovaj članak!