[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/17\/rijad.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/17\/100x73\/rijad.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/17\/rijad.jpg","size":"138.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Saudijac pogubljen zbog krivičnih djela počinjenih kada je bio maloljetnik

Saudijska Arabija pogubila je muškarca zbog krivičnih djela za koje organizacije za zaštitu prava kažu da ih je počinio kada je imao 17 godina, uprkos uvjeravanju kraljevine da su ukinuli smrtnu kaznu za maloljetnike.

Mustafa Hashem al-Darwish uhapšen je 2015. zbog krivičnih djela povezanih s protestima, javlja BBC.

Saudijske vlasti kažu da je optužen za formiranje terorističke ćelije i pokušaj oružane pobune.

Međutim, grupe za ljudska prava zatražile su zaustavljanje njegovog pogubljenja, rekavši da je njegovo suđenje bilo nepravedno.

Amnesty International i Reprieve, dobrotvorna organizacija protiv smrtne kazne, kažu da je 26-godišnji al-Darwish već odustao od svog priznanja, koje je navodno dato nakon što je mučen. Saudijske vlasti nisu javno komentarisale optužbu.

Prema novinskoj agenciji Reuters, optužbe protiv al-Darwisha uključivale su "nastojanje da poremeti sigurnost organizovanjem nereda" i "sijanje razdora".

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!